Regelingen extra geld

Als u een laag inkomen heeft komt u mogelijk in aanmerking voor regelingen om uw inkomen aan te vullen. Op deze pagina staan ze allemaal vermeld

Via de website van 'Bereken uw recht' kunt u direct kijken voor welke regelingen u in aanmerking komt. Doe de checkt op www.berekenuwrecht.nl. 

Energietoeslag 2023

De gemeente Papendrecht heeft huishoudens met een inkomen lager dan 120 procent van het wettelijk sociaal minimum, 400 euro als eenmalige energietoeslag betaald. Dit was het eerste deel. Meer duidelijkheid over het resterende bedrag aan energietoeslag volgt in de loop van 2023. We informeren u hier zo snel mogelijk over.

Persoonlijk minimabudget

Het PMB is bedoeld voor inwoners die geen zicht hebben op een hoger inkomen. Dit geld kunt u vrij besteden voor uitgaven waar u moeilijk voor kunt sparen. U kunt één keer per jaar dit PMB aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Bijzondere Bijstand

Dit is geld dat u kunt aanvragen voor dingen die u onverwacht écht nodig hebt, maar niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor de inrichting van uw huis, voor bewindvoering, en in sommige gevallen voor hogere energiekosten. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.   

Voordelige zorgverzekering

Voor inwoners met een laag inkomen én hoge zorgkosten biedt de gemeente een voordelige zorgverzekering met een goede dekking aan. Dat is de "Gemeentepolis Drechtsteden". U kunt een complete ziektekostenverzekering afsluiten. De gemeente betaalt mee aan de premie. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

SMS Kinderfonds (Stichting Leergeld)

Kinderen krijgen via Stichting Leergeld geld voor sport, muziekles, schoolspullen, enzovoort. Ouders of verzorgers van deze kinderen met een laag inkomen kunnen hier ieder jaar een beroep op doen. U kunt dit aanvragen bij Stichting Leergeld.

Eigen bijdrage peuteropvang

Dit is een vergoeding voor de eigen bijdrage voor uw kind op een peuterspeelzaal. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Dienst Drechtsteden.  

Eigen bijdrage kinderopvang

Voor de kosten van de kinderopvang kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Bij een laag inkomen kunt u ook nog geld van de gemeente krijgen. U kunt dit aanvragen via de Sociale Dienst Drechtsteden

Gratis sporten of deelnemen aan cultuur

Er is voor 2023 een tijdelijk fonds beschikbaar voor volwassen inwoners met een laag inkomen. Dit fonds is bedoeld om gratis te sporten of deel te nemen aan cultuur. U kunt dit aanvragen door een e-mail te sturen naar info@sterkpapendrecht.nl of u kunt bellen naar 078 6154741.