Zomer

Hier vindt u de icoonsoorten die u in juni, juli en augustus kunt aantreffen in de gemeente. Deze pagina wordt vanaf juni 2022 aangevuld.

 

Help mee de natuur in Papendrecht in beeld te brengen

Het is heel goed mogelijk dat u één van de icoonsoorten in de gemeente aantreft. Bij de specifieke icoonsoorten leest u wanneer de kans daarop het grootst is. Heeft u één van de icoonsoorten gezien? Geef dan de locatie door via waarneming.nl. Zo brengen we samen de natuur van Papendrecht in beeld.   

Juni

Gewone oeverlibel (Kroon, Gewone oeverlibel)Gewone Oeverlibel

De Gewone Oeverlibel is een icoonsoort die je vooral in de zomermaanden ziet. Het is een veelvoorkomende soort, dus de kans is groot dat je hem tegenkomt.  Oeverlibellen vind je vaak in de buurt van water. Wat voor water maakt ze niet veel uit. Je vindt ze bijvoorbeeld langs vijvers, sloten en vaarten. Op deze plaatsen gaan ze op zoek naar nieuwe leefgebieden. Als de Oevelibelle een geschikt leefgebied heeft gevonden, zet het vrouwtje haar eitjes af in het water. Dit doet zij door vliegend met de achterlijfspunt op het wateroppervlak te tikken. Het mannetje vliegt meestal dicht bij haar in de buurt, om concurrenten te verjagen. Voordat je de libel ziet, leven ze eerst 2 tot 3 jaar als larven onder water in de modder tussen plantenresten. Daarna kruipen ze vanaf mei aan de waterkant uit hun larvenhuidje en vliegen ze uit als libel.

Pijlvormig achterlijf
De Gewone Oeverlibel is de grootste oeverlibel. Kenmerkend is het pijlvormige achterlijf dat breed begint en eindigt in een punt. Vrouwtjes zijn bruin/zwart van kleur en mannetjes zijn blauw en hun achterlijf heeft een zwarte punt. Bijzonder aan de gewone oeverlibel is dat hij van kleur verandert bij het ouder worden. Jonge mannetjes beginnen bruin en worden blauw als ze volwassen zijn. Jonge vrouwtjes zijn juist geel en worden steeds bruiner. 

Wat eet de Gewone Oeverlibel?
Wat de oeverlibel eet verschilt per levensfase. Als larven eten ze allerlei waterbeestjes die kleiner zijn dan zijzelf, zoals watervlooien of kleine visjes. Vanaf het moment dat ze uitvliegen, eten ze meestal kleine insecten zoals muggen, vliegen en motjes.

Ferry van Jaarsveld vertelt u in onderstaande video meer over de Gewone Oevelibel:

 

Juli

Even geduld... deze icoonsoort wordt in juli onthuld.

Augustus

Even geduld... deze icoonsoort wordt in augustus onthuld.