Winter

Hier vindt u de icoonsoorten die u in december, januari en februari kunt aantreffen in de gemeente.

Roodborst

December

De Roodborst

 

Iedereen heeft vast weleens een roodborstje gezien: het is een klein bruin vogeltje met een rond lijf en een smalle staart. Zijn borst, gezicht en onderbuik zijn helder oranje/rood. Het is een schuw en actief vogeltje met verschillende zanggeluiden. Roodborstjes bewaken hun leefgebied fel, zodat ze genoeg insecten kunnen vinden om niet te verhongeren. Ze vallen alles aan wat rood is, om te voorkomen dat ze hun jongen aanvallen, zijn die bruin van kleur. De gemeente beheert ongeveer een derde van het groen ecologisch. Een groot deel van de struikgewassen wordt dus zo veel mogelijk met rust gelaten, zodat het roodborstje ongestoord kan leven. Om uw tuin aantrekkelijk te maken voor de roodborst, kunt u bladeren laten liggen in uw tuin. Roodborsten scharrelen daartussen op zoek naar insecten. Ook kunt u bijvoorbeeld een nestkastje ophangen of vetbolletjes ophangen in uw tuin. Heeft u een roodborst gezien? Geef dat dan door via waarneming.nl Zo brengen we samen de natuur van Papendrecht in beeld.

In onderstaande video vertelt Ferry van Jaarsveld meer over deze icoonsoort:

 

Januari

De Merel

De merel is de meest voorkomende broedvogel in Nederland. Vroeger was het echt een bosbewoner, maar tegenwoordig kom je hem ook vaak tegen in bebouwd gebied. Het is een slimme, vrij dikke lijster, met de kenmerkende gewoonte om de staart bij het landen op te wippen. Je hoort of ziet ze vaak in de schemering, 's ochtends of tegen de avond. Het luidruchtige zwarte mannetje zingt in het voorjaar de mooiste liedjes om het bruine vrouwtje te bekoren. Daarnaast waarschuwen merels elkaar met hun herkenbare alarmroep als er gevraag dreigt in de omgeving.

Merels maken hun nest in komvorm van gras en modder in een struik of laag in een boom en kunnen per seizoen wel 4 broedsels hebben van 2 tot 4 eieren. Deze nesten zijn een makkelijke prooi voor o.a. kraaien en katten. De gemeente Papendrecht zorgt voor voldoende struweel, grasperken en besdragende struiken, zodat de merel niets te kort komt. In uw eigen tuin kunt u merels lokken met struiken, hagen, klimop en lage boompjes. Het voedsel bestaat uit wormen, insecten en bessen dat ze bij voorkeur op de grond bij elkaar scharrelen.

Heb je een merel gezien, voer deze dan in via waarneming.nl. Zo maken we met elkaar een mooi overzicht van de natuur in Papendrecht. 

 

Februari

Even geduld... deze icoonsoort wordt in februari onthuld.