Adopteer een boomspiegel

Een boomspiegel is het stukje grond rondom een boom. In sommige woonstraten zijn de boomspiegels niet door de gemeente beplant. Deze kunt u van de gemeente adopteren en dan mag u de door u gekozen boomspiegel zelf beplanten en onderhouden.

Door een boomspiegel te adopteren helpt u zelf de straat op te fleuren en Papendrecht groener te maken. Daarnaast draagt u ook bij aan een aangename leefomgeving voor onze icoonsoorten

Hoe werkt het?

U kunt uw boomspiegel aanmelden via de boomspiegel-app. Op de kaart geeft u aan welke boomspiegel u adopteert, zodat de gemeente bij werkzaamheden rond of in de boom rekening kan houden met uw beplanting. Helaas kan niet altijd voorkomen worden dat uw planten schade oplopen.

Voorwaarden

•    De boom en boomspiegel blijven eigendom van de gemeente. 
•    Het is niet toegestaan om hekjes of een andere afzetting rond de boomspiegel te plaatsen. 
•    U kiest en koopt zelf de planten en bloemen voor de boomspiegel. Ook zorgt u voor het onderhoud. 
•    Kies planten die niet te diep wortelen.
•    Bij het beplanten en het onderhoud van de boomspiegel dient u er rekening mee te houden dat u de wortels van de boom niet beschadigt. Door beschadiging van de wortels kan een boom ziek worden. 
•    Het is niet toegestaan om grond of compost aan te brengen boven het niveau van de bestrating, anders krijgen de wortels onvoldoende lucht en kunnen schimmelziektes aan de voet van de stam de boom aantasten.
•    Het is niet toegestaan overlast gevende onkruiden of giftige planten te planten zoals grassen, brandnetels, distels, bramen, aronskelk, vingerhoedskruid.
•    Kies geschikte planten en/of bollen (zie voor een overzicht het blokje hieronder)

Een boomspiegel beplanten

Het beste resultaat bereikt u bij boomspiegels van jonge bomen. De wortels nemen dan nog niet veel ruimte in en de kroon laat nog genoeg licht en regenwater door voor planten in de boomspiegel. 
Voor het beplanten van een boomspiegel doorloopt u de volgende stappen:

1.    Verwijder vuil en onkruid. 
2.    Maak de grond los, zonder daarbij de boomwortels te raken. 
3.    Plaats planten, zaden of bollen in de grond. U kunt de boomspiegel mooi opvullen met hoge of lage planten, kleurrijk of juist groenblijvend of een mix hiervan. 
4.    Geef de planten bij droogte water.

Geschikte planten of bollen

Samen aan de slag voor een biodiverse natuur. Vraag bij het tuincentrum of de kweker naar (biologische) gifvrije planten en bloemen. Daarmee zorgt u voor een gezonde omgeving voor bijen, vlinders en insecten. Kies planten die niet te diep wortelen. Op het label van de planten kunt u zien hoe groot ze worden en of ze geschikt zijn voor een zonnige plek of de schaduw. Hieronder vindt u een overzicht van planten die geschikt zijn voor zonnige plaatsen en voor schaduwplaatsen. 

Zonnige plaatsen 

Voor zonnige plaatsen zijn vaste planten als herfstaster, kattenstaart, kleine maagdenpalm, lavendel, marjolein, margriet, salie, rozemarijn, steenanjer, tijm, wilde marjolein en zeepkruid geschikt. 

Schaduwplaatsen

Op schaduwplaatsen zijn bijvoorbeeld bos-vergeet-me-niet, kleine maagdenpalm, lievevrouwebedstro, breed longkruid, kruipend zenegroen, maarts viooltje, ooievaarsbek en vrouwenmantel geschikt.

Eenjarige zomerbloemen

U kunt ook eenjarige zomerbloemen zaaien. Denk bijvoorbeeld aan bolderik, korenbloem, driekleurig viooltje, goudsbloem, klaprozen, vergeet-mij-nietjes en wilde ridderspoor. Ook andere eenjarige planten zijn geschikt. Zoals afrikaantje, muurbloem, cosmea en viooltje.

Geschikte bollen voor een boomspiegel

Blauwe druifjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en tulpen.

Gratis plantenpakket tijdens het Nationale Boomspiegelfeest 2023

Van 30 september tot 8 oktober 2023 is het Nationale Boomspiegelfeest. Als u vóór 20 september een boomspiegel adopteert via boomspiegel-app kunt u een gratis plantenpakket aanvragen. In dit pakket zitten planten die hier van nature voorkomen. Die zijn goed voor bijen en vlinders.
U kunt het plantenpakket (zolang de voorraad strekt) aanvragen. Stuur daarvoor, nadat u een boomspiegel hebt geadopteerd, een e-mail met daarin uw boomspiegelnummer naar m.de.wijs@papendrecht.nl.

Na bevestiging van deelname kunt u op vertoon van uw boomspiegelnummer vrijdag 29 september 2023 tussen 14.00 en 16.00u en tussen 18.30 en 19.30u uw plantenpakket ophalen in de bibliotheek aan de Markt 22. Mocht u zelf niet in de gelegenheid zijn dan kunt u ook iemand anders vragen het pakket op te halen, daarbij informeren wij o.a. naar het boomspiegelnummer.

Plantensteker 'Zelfbeheer'
Als u dat wilt kunt u vrijdag 29 september tegelijk met het plantenpakket ook een plantensteker met het bordje 'zelfbeheer' ophalen. Hiermee is ook voor anderen duidelijk dat de boomspiegel door u wordt onderhouden. Ook als u een boomspiegel hebt geadopteerd, maar geen gebruik wilt maken van het plantenpakket, kunt u de plantensteker ophalen.

Voorbeeld boomspiegel

Foto door: Jeanine van Ooijen