Afval verminderen, scheiden en hergebruiken

Jaarlijks gooien we per persoon bijna 500 kilo afval weg. Elke dag openen we gemiddeld 7 verpakkingen. Dat kan anders.

Door afval te scheiden, wordt het geschikt voor hergebruik. Zo kan groenafval verwerkt worden tot groen gas of compost. Plastic afval kan verwerkt worden tot broodtrommels of bermpaaltjes. In de afvalwijzer van HVC ziet u voor ruim 1000 producten hoe u deze kunt scheiden. De app 'Afvalscheidingswijzer' helpt u ook op weg.

Tips om vliegen en maden in de GFT-bak te voorkomen

-    Verpak etensresten direct in een biologisch afbreekbaar zakje, zo voorkomt u dat vliegen op etensresten af komen en daarin hun eitjes leggen.
-    Last van maden? Leg af en toe een tak klimop of hedera, in de gft-bak. Dit is giftig voor maden.
-    Gooi vies en vet papier, zoals pizzadozen met etensresten, weg bij het restafval.

Tips om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken

- Vermijd onnodige verpakkingen en kleinverpakkingen zoveel mogelijk.
- Gebruik een herbruikbare boodschappentas, zodat u geen plastic tasjes nodig heeft.
- Neem voor onderweg een drinkfles of koffiebeker mee, soms krijgt u hier zelfs korting mee op koffie of thee.

Geef uw spullen een tweede leven

De vrijwilligers van het Repair Café Papendrecht zijn ontzettend handig en weten 50% van de kapotte spullen te repareren. Het café aan de P.S. Gerbrandystraat 31 is elke eerste zaterdag van de maand tussen 9:00 en 13:00 uur geopend (behalve in juli en augustus). Reparaties aanmelden kan tot 12:30 uur. Zie www.repaircafepapendrecht.nl.

Recepten voor restjes

Helaas zijn onze ogen soms groter dan onze maag. Niet alle boodschappen gaan helemaal op, veel eten verdwijnt in de afvalcontainer. Wilt u dit graag anders doen, kijk dan eens in uw koelkast, vriezer en voorraadkast om te zien wat u over heeft. Voor de beschikbare ingrediënten vindt u in de 'Receptenapp Slim Koken' snel een heerlijk recept. Ook de websites van supermarkten en het Voedingscentrum geven veel tips en recepten. Kijk voor meer tips en informatie ook op https://samentegenvoedselverspilling.nl/.