Vergunningen en regels voor ondernemers

Als ondernemer moet u zich houden aan regels en in het bezit zijn van de juiste vergunningen. Sommige vergunningen en regels gelden speciaal voor een bepaald type ondernemer, bijvoorbeeld horecaondernemers of ondernemers in de kinderopvang.

Bouwen, verbouwen, bestemming en gebruik

Wanneer u plannen heeft om te gaan bouwen of verbouwen, terwijl u nog niet zeker weet of uw plan(nen) haalbaar zijn, dan is het mogelijk om op basis van eenvoudige tekeningen en gegevens een principe-uitspraak te vragen. Vanaf 1 januari is er nieuwe wetgeving van kracht: de Omgevingswet

Detailhandel, markt en buitenverkoop

Regels over de winkeltijden inzien.

Vraag een collecte vergunning aan.

Vraag een marktstandplaatsvergunning aan.

Vraag een standplaatsvergunning aan.

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet gestolen zijn. Een opkopersregister helpt u daarbij. Handelt u in tweedehands goederen zoals tweedehands auto’s, (brom)fietsen, elektronica, (edel)metalen, uurwerken, kunstvoorwerpen en sieraden, dan bent u verplicht een opkopersregister bij te houden en zich aan de gemeente te melden als handelaar.

Horeca

Uw horeca- en drankvergunning vraagt u hier aan. Ook dient u een exploitatievergunning voor uw inrichting en/of terras aan te vragen.

Evenement of feest

Als u een buitenevenement organiseert, dan moet u meestal een vergunning aanvragen. Lees alles hierover op de pagina evenement organiseren.

Goederenvervoer en parkeren

Informatie over venstertijden en laden/lossen lees u op de pagina over het goederenvervoer. Wilt u in het centrumgebied een parkeervergunning of -ontheffing aanvragen in één van de parkeergarages in het centrum of in de blauwe zone?