Smart Lectures 2020

Afgelopen dinsdag, 18 februari 2020, was de start / "Kick off" van de derde editie Smart Lectures in het Auditorium van het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Locatie Dordwijk te Dordrecht. Smart Lectures is voor vierdejaars havo- en vijfdejaars vwo- leerlingen van zes 'Focus op Bèta' scholen uit de Drechtsteden en MBO-leerlingen van Da Vinci college. Het thema van deze Smart Lectures is net als voorgaande jaren de Zorgtechnologie. 121 Leerlingen gaan daarvoor aan de slag met innovatie. Dit doen zij op basis van concrete opdrachten vanuit het bedrijfsleven en de zorg.

Kick off

De derde editie van de Smart Lectures is gestart! 

Marcel Wilschut, innovator van het Albert Schweitzer ziekenhuis heette iedereen welkom en gaf een toelichting over de dag, het programma en het doel. Daarna gaven vier experts een presentatie over hun vakgebied en de mogelijke onderwerpen:
-    Lydia Baak, Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid, over het tekort aan personeel in de toekomst
-    Mariëlle Dekker, kinderarts, Albert Schweitzer ziekenhuis, over hoe het is voor kinderen om chronisch ziek te zijn
-    Marcel Massing, HIA3Den Cris Vorstius Kruijff, ArtiShock over visualisaties en animaties in Augmented Reality en Virtual Reality.

Om 10.30 uur vertrok iedereen naar de Duurzaamheidsfabriek waar de leerlingen zelf teams vormden en een keuze voor een onderwerp maakten. Tot de lunch konden zij hierover met elkaar brainstormen en aan de experts, die rondliepen, informatie vragen en vragen stellen. Na de lunch gingen de leerlingen verder met de voorbereidingen en rond 14.30 uur was het einde van deze "Kick-off".

Pitch Day

In de periode van 18 februari tot en met begin april 2020 krijgen de leerlingen in teams de tijd om hun onderwerp uit te werken en een presentatie uit te werken. De twee beste teams van elke deelnemende school pitchen hun idee tijdens de terugkomdag / Pitch Day op dinsdag 7 april. Totaal strijden 14 teams voor de overwinning. Een vakkundige jury beoordeelt de veertien pitches en kiest één winnaar. Het publiek brengt ook een stem uit; de Publieksprijs. 

Stukje historie

Smart Lectures is een spin-off van het succes van het Congres Aerospace meets Maritime uit 2014 (nu Dare2Cross). 

De organisatie is in handen van
Scholen: Willem de Zwijger College en CSG De Lage Waard (Papendrecht); Stedelijk Dalton College, Johan de Witt-gymnasium, Insula College en DaVinci College (Dordrecht) en Develstein College (Zwijndrecht) 
Bedrijven:  Albert Schweitzer ziekenhuis, HIA3D, ArtiShock, Duurzaamheidsfabriek, Zorg en Welzijn zhz , 
Overheid: gemeente Papendrecht en De Drechtsteden.

Smart Lectures 2020