Corona Maatregelen en Regelingen voor ondernemers

Beste Papendrechtse ondernemers, 

Het coronavirus heeft invloed op het functioneren van uw bedrijf en uw personeel. Diverse organisaties komen met informatie en regelingen voor ondernemers. Met dit overzicht zetten wij voor u op een rij, waar u het beste uw informatie vandaan kunt halen op landelijk, regionaal en lokaal niveau.

Landelijk: nieuws van het RIVM

Alle updates en informatie van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en het Milieu kunt u hier lezen.

Landelijk: Coronaloket Kamer van Koophandel

Het Coronaloket van de kamer van Koophandel geeft een adequaat overzicht - en een snelle regelingencheck - van alle regelingen voor ondernemers die economische schade ondervinden door het virus. 

Regionaal: Tijdelijke Regeling Inkomensondersteuning (BBZ) voor ZZP'ers en (kleine) ondernemers in de Drechtsteden

Bent u zzp'er of (kleine) ondernemer in de Drechtsteden en heeft u als gevolg van de coronacrisis direct inkomensondersteuning nodig? Voor u is er de tijdelijke regeling BBZ. Voor een aanvraag kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Meer informatie op de website van Sociale Dienst Drechtsteden.

Lokaal: Uitstel betaling gemeentelijke belastingen voor ondernemers

Burgemeester en wethouders van Papendrecht hebben besloten dat- in verband met de coronacrisis - een aantal doelgroepen in aanmerking komt voor uitstel van betaling van lokale belasting. De regeling geldt voor:

  • ondernemers
  • ZZP-ers
  • verenigingen en stichtingen
  • particulieren met een flex- of 0-uren contract.

Valt u in deze doelgroep en heeft u van de GBD (Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden) een belastingaanslag ontvangen die eind februari 2020 is opgelegd en 30 april 2020 betaald moet zijn? Dan kunt u met dit formulier een aangepaste betaaltermijn aanvragen. U kunt het formulier ook mailen naar info@papendrecht.nl.

Wat houdt de afwijkende betaaltermijn in?

U kunt kiezen uit onderstaande mogelijkheden om de aanslag 2020 op een later tijdstip of in andere termijnen te betalen:

  1. Sinds dit jaar is betalen in 10 termijnen met automatische incasso mogelijk voor alle aanslagen tot € 20.000. Dit was tot vorig jaar € 3.500.  Een vereiste is dat hiervoor een machtiging voor automatische afschrijving is verstrekt. Het machtigingsformulier is met de aanslag meegezonden. U kunt deze machtiging alsnog invullen, ondertekenen en opsturen.
  2. Op verzoek kunnen de 10 termijnen ook toegepast worden voor aanslagen van € 20.000 en hoger. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie van de onderneming en uitsluitend in overleg. Als u voor deze optie kiest, neemt GBD telefonisch contact met u op.
  3. Algeheel uitstel van betaling tot en met 31 mei 2020. U betaalt vanaf juni 2020 in de resterende 7 termijnen. Hiervoor is het noodzakelijk dat een machtiging voor automatische afschrijving is verstrekt. Als u dat nog niet heeft gedaan, kunt u het machtigingsformulier dat bij de aanslag 2020 is meegestuurd alsnog invullen, ondertekenen en opsturen. Ook stuurt u dit formulier ingevuld.
  4. Algeheel uitstel van betaling tot en met 31 mei 2020. U betaalt vanaf juni 2020 in 9 termijnen. (De betaling loopt dan tot en met februari 2021. In maart start de betaling van de aanslagen 2021). Dit is afhankelijk van de specifieke situatie en in overleg. Als u voor deze optie kiest, stuurt u dit formulier ingevuld op. Ook stuurt u het ingevulde en getekende machtigingsformulier mee dat bij de aanslag zit. Vervolgens neemt GBD telefonisch contact met u op.

Uiteraard volgen gemeente en GBD de ontwikkelingen op de voet. Afhankelijk van de situatie kunnen er aanvullende maatregelen worden getroffen.

Lokaal: Winkels in levensmiddelen tijdelijk elke zondagmiddag geopend

Winkels in Papendrecht die levensmiddelen verkopen, mogen voorlopig vanaf 22 maart 2020 elke zondag tussen 12 en 18 uur open zijn. De gemeenteraad staat dit tijdelijk toe. Uiteraard bepalen winkeliers zelf of ze van de regeling gebruik maken.

De regeling duurt zolang de regionale noodverordening met maatregelen rond het coronavirus geldt

Algemeen Corona nieuws op Papendrecht.nl

Voor alle nieuwsberichten en verwijzingen omtrent het Coronavirus kijkt u op deze pagina.