Corona Maatregelen en Regelingen voor ondernemers

Beste Papendrechtse ondernemers, 
Het coronavirus heeft invloed op het functioneren van uw bedrijf en uw personeel. Diverse organisaties komen met informatie en regelingen voor ondernemers. Met dit overzicht zetten wij voor u op een rij, waar u het beste uw informatie vandaan kunt halen op landelijk, regionaal en lokaal niveau.

​Ondersteuning ondernemers bij betaling aanslag 2021​​​​​

U krijgt als ondernemer in het 1e kwartaal van 2021 een aanslag gemeentelijke belastingen. Door de coronamaatregelen heeft u misschien minder inkomsten. Kunt u de aanslag niet op tijd betalen en is ook gespreid betalen geen oplossing? Vraag dan een gesprek aan. Lees hier verder.

Landelijk: nieuws van het RIVM

Alle updates en informatie van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en het Milieu kunt u hier lezen.

Landelijk: Coronaloket Kamer van Koophandel

Het Coronaloket van de kamer van Koophandel geeft een adequaat overzicht - en een snelle regelingencheck - van alle regelingen voor ondernemers die economische schade ondervinden door het virus. 

Regionaal: Tijdelijke Regeling Inkomensondersteuning (BBZ) voor ZZP'ers en (kleine) ondernemers in de Drechtsteden

Bent u zzp'er of (kleine) ondernemer in de Drechtsteden en heeft u als gevolg van de coronacrisis direct inkomensondersteuning nodig? Voor u is er de tijdelijke regeling BBZ. Voor een aanvraag kunt u terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Meer informatie op de website van Sociale Dienst Drechtsteden.

Lokaal: horeca en 1,5 meter

De belangrijkste informatie voor horecaondernemers.

Het kabinet heeft op 13 oktober 2020 landelijke maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. De maatregelen zijn ingegaan op 14 oktober om 22.00 uur. Op deze pagina ziet u wat dit lokaal voor u als horecaondernemer kan betekenen.

Welke maatregelen gelden voor horecaondernemers?

•    Alle horeca is vanaf 14 oktober 2020 gesloten.
•    Afhalen en bezorgen mag nog wel. Eten afhalen? Doe dat zoveel mogelijk alleen.
•    Bij het afhalen van eten en drinken vindt géén gezondheidscheck plaats en is reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Natuurlijk moet er bij afhalen wel worden voldaan aan de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden.
•    Voor feestlocaties en zalencentra gelden dezelfde maatregelen als voor eet- en drinkgelegenheden. Deze blijven dus gesloten.
•    Horecagelegenheden in hotels blijven open, maar alleen voor gasten die een overnachting bij dat hotel hebben geboekt. Hotels mogen géén 'daggasten' ontvangen.
•    Bioscopen, casino's en culturele instellingen mogen open blijven, maar hun eet- en drinkgelegenheden moeten gesloten worden.
•    Gasten houden altijd 1,5 m afstand, behalve mensen uit 1 huishouden of gezelschap.
•    Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven vooralsnog gesloten.
•    Afhaalrestaurants sluiten uiterlijk om 22.00 uur. Na 20.00 uur mag hier geen alcohol meer verkocht worden.
•    Sportkantines zijn gesloten.

Contactgegevens registreren - niet bij afhaal en bezorging

In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren. Dit is voor het bron- en contactonderzoek van de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Dit geldt alleen wanneer de Rijksoverheid toestemming heeft gegeven voor het openen van de horeca. Deze registratieplicht geldt niet bij afhaal en bezorging.

Welke gegevens moet ik registreren?

Voor het bron- en contactonderzoek van de GGD registreert u contactgegevens waaronder naam en telefoonnummer. 

Terrassen - op dit moment niet toegestaan

Op dit moment is het niet toegestaan om gasten te ontvangen op het terras. Zodra de horeca weer open mogen, zal de Rijksoverheid dit aankondigen. Om ondernemers bij (her)opening de mogelijkheid te bieden hun gasten op 1,5 m afstand van elkaar op het terras te laten plaatsnemen, is er een mogelijkheid om een tijdelijke vergunning voor verruiming aan te vragen tot 1 april 2021.

Wat zijn de algemene regels voor terrasuitbreiding?

•    Als u eerder een terrasuitbreiding heeft gekregen, dan kunt u maximaal het aantal m2 aan uitbreiding aanvragen dat u eerder heeft gekregen.
•    Wel toegestaan zijn: zitplaatsen (tafels en stoelen) en na goedkeuring gemeente, een overkapping direct tegen de gevel die aan tenminste drie zijden open is, parasols (maximaal 3 meter hoog) en elektrische terrasverwarmers die aan de brandveiligheidseisen voldoen. Aanvragen voor overkappingen en terrasverwarming worden per geval beoordeeld door de gemeente.
•    Niet toegestaan zijn: het afspelen van muziek, sta- en bartafels, bars, barbecues, open vuur, partytenten e.d.
•    Als u een tijdelijke overkapping, een tijdelijk met de grond verankerde parasol of een ander tijdelijk bouwwerk heeft aangevraagd dienen deze te voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Indien hieraan niet wordt voldoen, kan dit leiden tot intrekking van de tijdelijke vergunning.   
•    Bij een tijdelijk bouwwerk of terrasverwarming dient u zich te houden aan de geluidsnormen van het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer. Eventuele (geluids)overlast kan leiden tot intrekking van deze tijdelijke vergunning.
•    Brandkranen, nooduitgangen en toegangen tot woningen en bedrijven moeten vrij blijven.
•    Nood- en hulpdiensten moeten een vrije doorgang hebben van 3,5 meter.
•    De verkeersveiligheid mag niet in gevaar gebracht worden.

Hoe dien ik een tijdelijke terrasuitbreiding in?

Een plan met een tekening kan door de ondernemer of groep van ondernemers worden ingediend via info@papendrecht.nl. Uit de tekening blijkt hoe het gebruik van het tijdelijk terras zal zijn en waar een eventuele overkapping of terrasverwarming wordt geplaatst.
Gegevens van de overkapping (schets, afmetingen, kleur en materiaalgebruik) en van de terrasverwarming (aantal en soort terrasverwarmers, locatie terrasverwarmers en de afmetingen ervan). Het gebruik mag pas plaatsvinden na schriftelijk akkoord van de gemeente.                                                                                                                            
Wat zijn de kosten voor een tijdelijke terrasuitbreiding?

Met een tijdelijke terrasvergunning faciliteert de gemeente u als horecaondernemer. Voor de aanvraag van de tijdelijke vergunning heeft de gemeente besloten geen extra (leges) kosten in rekening te brengen. Datzelfde geldt voor eventueel gebruik van extra gemeentegrond.

Hoe lang is de tijdelijke terrasuitbreiding geldig?

De tijdelijke uitbreiding is (voorlopig) geldig tot 1 april 2021. Maar we kunnen de terrasuitbreiding aanpassen of intrekken in deze situaties:
•    als er andere regels komen van de Rijksoverheid;
•    als in de praktijk blijkt dat het niet werkt. Bijvoorbeeld door drukte of het niet houden aan de regels.

Vragen

Op de website van de veiligheidsregio www.zhzveilig.nl kunt u de meest actuele informatie vinden over de maatregelen in onze regio. Met vragen over de coronamaatregelen in onze regio kunt u contact opnemen met de helpdesk van de veiligheidsregio via telefoonnummer 088 – 636 5200.

Lokaal: Winkels in levensmiddelen tijdelijk elke zondagmiddag geopend

Winkels in Papendrecht die levensmiddelen verkopen, mogen voorlopig vanaf 22 maart 2020 elke zondag tussen 12 en 18 uur open zijn. De gemeenteraad staat dit tijdelijk toe. Uiteraard bepalen winkeliers zelf of ze van de regeling gebruik maken.

De regeling duurt zolang de regionale noodverordening met maatregelen rond het coronavirus geldt

Algemeen Corona nieuws op Papendrecht.nl

Voor alle nieuwsberichten en verwijzingen omtrent het Coronavirus kijkt u op deze pagina.