Schuldenaanpak zelfstandig ondernemer

Soms loopt uw onderneming niet zoals u hoopt. Bijvoorbeeld omdat u niet voldoende opdrachten krijgt of omdat de verkoop van uw product of dienst tegenvalt. Misschien heeft u een dure aanschaf moeten doen maar verdient die investering zich (nog) niet terug. Wanneer de zaken niet goed lopen kunt u een aantal dingen doen.

Stand van zaken opmaken

U bent als zelfstandig ondernemer in de problemen gekomen door schulden. Voordat u besluit wat u gaat doen, is het belangrijk om eerst een goed beeld te krijgen van de stand van zaken:

  • Hoeveel inkomsten heeft u?
  • Hoeveel uitgaven?
  • Is er een mogelijkheid om te besparen en zo uw schulden af te betalen?
  • Zijn investeringen terug te verdienen of blijft u schulden houden?
  • Is het verstandig om door te gaan of kunt u beter stoppen?

U kunt zich melden bij de Kamer van Koophandel voor een adviesgesprek. Via de website van de Kamer van Koophandel vindt u ook informatie over schulden. Daarnaast neemt u contact op met de schuldeisers. Vertel wat er aan de hand is. Leg uit dat u wel wilt betalen, maar dat u dat op dit moment niet kunt. Overleg wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld een uitstel van betaling of een betaalregeling. Hiermee voorkomt u eventuele incassokosten, waardoor uw schulden alleen maar groter worden.

Een lening afsluiten

Als u als zelfstandig ondernemer schulden maakt of hebt gemaakt, kan het handig zijn om deze met een lening af te betalen. U hebt dan namelijk nog maar één schuldeiser over, de bank die de lening heeft verstrekt. Doe dit alleen als u inschat dat u deze lening ook echt kunt afbetalen. Anders worden de problemen nog groter en lopen uw schulden alleen maar op.

U kunt eerst bij een commerciële bank vragen om een lening. Lukt dat niet, dan kunt u bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen vragen of u in aanmerking komt voor hulp in het kader van het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (BBZ). Het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) is een regeling waarmee de overheid wil voorkomen dat u in de bijstand terecht komt. Het BBZ geeft steun aan ondernemers met tijdelijke financiële problemen en starters.

Meer informatie

Heeft u een vraag aan het BBZ?

Neem dan contact op met het Regionaal Bureau Zelfstandigen. Het Regionaal Bureau Zelfstandigen is dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 12:00 uur via telefoonnummer 14 010.