Zorg en Ondersteuning

De gemeente is verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van inwoners. Hebt u moeite met het deelnemen aan de samenleving? Hebt u problemen met het zelfstandig leven? Dan kunt u een beroep doen op maatschappelijke ondersteuning.

Sterk Papendrecht

Sterk Papendrecht is voor inwoners die ondersteuning nodig hebben. U kunt bij Sterk Papendrecht terecht met alle vragen waar u in het dagelijks leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over opvoeding, gezondheid, zorg, dagbesteding, werk en inkomen, zelfstandig wonen, financiën, vervoer, ondersteuning voor mantelzorgers, uw gezin of relatie.

Heeft u geen behoefte aan ondersteuning, maar wilt u iets doen? Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, maar weet u niet precies wat en waar, ook dan bent u van harte welkom bij Sterk Papendrecht.

Een Wmo-indicatie, Gemeente of Sociale Dienst?

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg. In de Drechtsteden ligt een deel van die verantwoordelijkheid bij de Sociale Dienst. Dat kan soms verwarrend zijn. Wanneer ga je naar de gemeente en wanneer meld je je bij de Sociale Dienst? Als u een zorgvraag heeft, gaat u in het nieuwe jaar eerst naar uw gemeente. De medewerkers daar hebben veel informatie. Ze weten bijvoorbeeld welke voorzieningen er in uw buurt zijn.

In elke gemeente zijn er algemene voorzieningen, waar iedereen gebruik van kan maken. Denk aan een buurthuis, een maaltijdvoorziening of een klusjesdienst. Het kan zijn dat u niet geholpen bent met een algemene voorziening. Als u maatwerk nodig heeft, verwijst de gemeente u door naar de Sociale Dienst.  Onder maatwerk valt alles waar een Wmo-indicatie voor nodig is. Dagbesteding, persoonlijke begeleiding of een logeervoorziening, bijvoorbeeld. Op de onderstaande website 'Wmo Drechtsteden' staat een duidelijk overzicht van voorzieningen die onder maatwerk vallen.

Heeft u al een maatwerkvoorziening? Dan kunt u natuurlijk rechtstreeks naar de Sociale Dienst. Op werkdagen kunt u met vragen contact opnemen met de klantenservice van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur op telefoonnummer (078) 770 8910.

Uiteraard kunt u ook digitaal uw vraag aan de sociale Dienst stellen.