Rampen en Crisis

Als u de sirene hoort gaat u direct naar binnen. Vervolgens sluit u de ramen en deuren. U sluit ook alle ventilatiekanalen en –roosters. Daarna zet u de televisie, radio of computer aan.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijven sommige risico’s bestaan. De gemeente heeft hiervoor het rampenplan ontwikkeld. In dit plan staat wat de diensten doen ten tijde van een ramp en hoe zij samenwerken. Deze diensten zijn de politie, brandweer, geneeskundige dienst en gemeentelijke diensten. Wanneer de situatie dit verlangt, waarschuwt de gemeente u voor de ramp of de dreiging van een ramp door het Waarschuwings- en Alarmeringsstelsel (WAS), beter bekend als de rampensirenes. Dit is het stelsel van sirenes dat de gemeente op elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur test. Alleen op deze maandag is het geen alarmsignaal.

Binnen de gemeente Papendrecht kennen we verschillende risico’s. U kunt hierbij denken aan de risico’s op het water, de weg en bij bedrijven. De gemeente neemt zoveel mogelijk maatregelingen om deze eventuele rampen te voorkomen.

Informatie op radio, televisie of internet

De rampenzender voor de provincie Zuid-Holland is Radio Rijnmond. De frequenties voor Papendrecht zijn 93,4 FM (in de ether) en 96,1 FM (op de kabel). Bij een nationale ramp ontvangt u ook informatie over de ramp op Nederland 2 en 3.

Op de website "Denk vooruit" krijgt u tips om u voor tebereiden op een ramp of crisis.

Crisiscommunicatie vanuit de overheid

De overheid heeft de taak om burgers te waarschuwen bij een ramp, crisis of ander ernstig incident en informatie te verschaffen. Om aan deze taak uitvoering te geven, is het noodzakelijk zoveel mogelijk burgers te alarmeren en informeren. De overheid beschikt over verschillende crisiscommunicatiemiddelen, waaronder NL-Alert, sirenes, regionale apps, websites en sociale media van veiligheidsregio’s en gemeenten, regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800-1351, www.crisis.nl en geluidswagens.

Meer informatie

Kijk ook bij de informatie over Rampenbestrijding.