Wmo

In Papendrecht willen we dat iedereen zelfstandig kan wonen en meedoen. Soms is daar hulp bij nodig. Bijvoorbeeld omdat u door leeftijd, ziekte of een beperking (tijdelijk) niet alles zelf kunt doen.

Misschien heeft u dan recht op hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U vraagt hulp via de Wmo aan bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Hulp aanvragen

Heeft u geen Wmo, maar wel een vraag over zorg? Weet u niet waar u voor in aanmerking komt? Zoekt u een andere vorm van hulp? Of heeft u hulp nodig bij de aanvraag bij de Sociale Dienst Drechtsteden? Dan kunt u terecht bij Sterk Papendrecht.

Adviesraad Sociaal Domein

De Adviesraad Sociaal Domein (voorheen Wmo adviesraad) geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders. De adviesraad kan adviezen uitbrengen over het langer thuis kunnen wonen met behulp van wmo-middelen. Of over jongeren met opgroei- en opvoedproblemen. Het bestrijden van armoede of de begeleiding van mensen van bijstand naar werk. De bedoeling is dat het beleid van de gemeente op deze punten door de adviezen verbetert. De adviesraad gebruikt voor deze adviezen informatie van inwoners en kennis van professionals. Ze horen graag de ervaringen van mensen die van deze diensten en voorzieningen gebruik maken. Wilt u uw ervaring doorgeven aan de Wmo adviesraad? Neem dan contact op met mevrouw Van der Hoeven.

Let op: Heeft u een klacht over een product, dienst of de manier waarop u bent behandeld? Gebruik dan de klachtenprocedure van de organisatie van wie u de hulp krijgt of kreeg.

Nieuwe leden gezocht

De adviesraad voor het Sociaal Domein zoekt momenteel leden. De raad adviseert over het beleid van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet (Sociaal Domein). Via die adviezen geven zij de inwoners van de gemeente Papendrecht een stem in het gemeentelijk sociaal beleid.

Wat houdt een lidmaatschap van de adviesraad in?
De adviesraad zoekt nieuwe leden die zelf te maken hebben met een van deze onderwerpen. Of die andere inwoners kunnen vertegenwoordigen. Samen leveren we een bijdrage aan het sociaal maatschappelijk beleid in onze gemeente.  En wat betekent dat precies? Dat leest u hieronder: 

  • U heeft interesse in en of betrokkenheid met de Wmo, de Participatiewet en/ of de Jeugdwet. Maar soms gaat het ook over verhelpen van armoede en schulden of hoe mensen prettig kunnen wonen, leven en oud worden in Papendrecht. 
  • U vindt het leuk om u daarin (verder) te verdiepen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk! Eén onderwerp waar u zich mee bezig houdt is al voldoende. Meer mag, maar hoeft niet. 
  • U bent ervaringsdeskundige, mantelzorger van iemand. U kunt bijvoorbeeld ook de ouder zijn van een jongere die wel eens met jeugdhulp te maken heeft (gehad). Of iemand die vanuit het werk veel kennis heeft van het sociaal domein. 
  • Ook is het handig als u een netwerk van inwoners of medewerkers uit het werkveld heeft of kunt gaan opbouwen. Zo weet u beter wat er speelt in de Papendrechtse samenleving. 
  • U wilt meedenken over toekomstig beleid en verbeteringen en kan hierover advies geven vanuit het oogpunt van de Papendrechtse inwoners. Dat doet u niet helemaal alleen. Samen met de andere leden van de adviesraad bedenkt u wat een goed advies is. 
  • U woont in de gemeente Papendrecht. Maar bent in Papendrecht niet werkzaam bij de gemeente of een andere organisatie, op de onderwerpen waarop de adviesraad adviseert.
  • U heeft tijd om eens in de maand aanwezig te zijn bij de vergaderingen van de Adviesraad. En de vergaderingen voor te bereiden natuurlijk.
  • U wordt formeel door de burgemeesters en wethouders benoemt tot lid van de adviesraad, voor een periode van vier jaar.

En wat krijgt u ervoor terug? 

  • De mogelijkheid om uw stem te laten horen en bij te dragen aan de leefbaarheid binnen uw gemeente.
  • De mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen of congressen, om kennis op te doen.
  • Een (beperkte) onkostenvergoeding.

Enthousiast of heeft u nog een vraag? 
Als u een vraag heeft kunt u mailen naar de secretaris van de adviesraad, Wendy van der Hoeven. Bent u al enthousiast en wilt u solliciteren? Stuur dan je motivatiebrief en CV naar Wendy van der Hoeven.

Regionale Adviesraad Sociaal Drechtsteden (RAS)

De RAS adviseert het bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Sociaal. Onder de GR vallen Drechtwerk en de Sociale Dienst Drechtsteden. In de RAS zit ook een lid van de Wmo adviesraad van Papendrecht. Wilt u weten wat de RAS voor u als inwoner van Papendrecht kan betekenen? Stuur dan een mail naar RASDrechtsteden@outlook.com.