Hittestress en hoosbuien

Door een toename van tropische dagen krijgen we vaker te maken met hoosbuien en hittestress in versteende gebieden.

Door asfalt, beton en stenen kan de warmte niet weg. Dit kan wel 5 graden of meer schelen met een gebied waar wel veel groen is. Ook hemelwater kan maar moeilijk weg als er alleen maar stenen in een tuin liggen. Met als gevolg: natte voeten of zelfs water in huis na een hoosbui.

Wat kunt u doen?

Inwoners kunnen hittestress verminderen en zelfs tegengaan door meer groen in hun tuin of op balkon te planten. Simpel gezegd: tegels eruit, groen erin. Misschien kunt u zelfs subsidie krijgen als u uw tuin of huis (b.v. het dak) vergroent. Gebruik ook koele elementen in de tuin met een hoog reflecterend vermogen, zoals witte of lichte materialen. Bomen of een pergola kunnen schaduw bieden.

Wat doet de overheid?

De gemeente vergroent waar mogelijk de openbare ruimte. Het waterschap werkt samen met gemeente, bedrijven en inwoners aan een klimaat-proof omgeving. Zo creëren we samen een groener en koeler Papendrecht en bieden we hittestress en wateroverlast het hoofd.

Hitteplan RIVM

Het RIVM roept bij extreme warmte op om regionaal een hitteplan te activeren. Het hitteplan moet vooral problemen voor ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht beperken. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.


Maatregelen tegen de zon en de hitte:

•    voldoende drinken;
•    dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
•    in de schaduw blijven;
•    lichamelijke inspanning in de middag beperken;
•    houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
•    let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de Dienst Gezondheid en Jeugd ZHZ via info@dienstgezondheidjeugd.nl