Ecologisch maaien

Het is u vast niet ontgaan dat het slecht gaat met bijen, hommels, vlinders en andere insecten. De gemeente Papendrecht zet zich daarom actief in om de aanwezige flora en fauna te behouden en te versterken door ecologisch maaien.

De gemeente Papendrecht is aangesloten bij Nederland Zoemt om de natuur een handje te helpen. Daarom maaien we nu zo'n 30% op een andere manier. Veel inwoners denken dat we stukken vergeten, maar dit wordt dus heel bewust en met een goede reden gedaan.

Ecologisch maaien

Bij ecologisch maaien wordt twee keer per jaar gemaaid. De eerste ronde begin zomer en de tweede ronde in september. Alles wordt niet in één keer gemaaid. "Eilandjes en stroken" met gras, kruiden, bloemen en planten laten we staan. Daardoor blijft leefgebied voor diersoorten behouden. Het geeft de aanwezige insecten tijd om te ontsnappen en te verplaatsen naar de ongemaaide delen. Na het ecologisch maaien blijft het maaisel twee tot drie dagen liggen. Zo krijgen de zaadjes voldoende de tijd om hun weg te vinden naar de grond. Dit zorgt ervoor dat volgend jaar weer mooie bloemen in onze ecologische groenstroken groeien. Daarna wordt het maaisel afgevoerd.

Help ons mee!

U kunt een handje helpen door extra bloeiende planten in uw tuin of op uw balkon te zetten. Dit kan door bijvoorbeeld een paar tuintegels eruit te halen en planten erin te zetten of in te zaaien. Potten met planten kunnen natuurlijk ook. Er zijn verschillende aanbieders waar u online gratis bloemenzaad kunt aanvragen. Een laag bakje met water wordt door bijen en hommels (maar ook door egels en vogels) met het warme weer erg gewaardeerd!