Barbecuën

Barbecuën? Houd rekening met elkaar!
Zomer en barbecuën horen een beetje bij elkaar. Helaas bevat deze rook wel schadelijke stoffen voor jezelf en voor je omgeving.

Zomer en barbecuën horen een beetje bij elkaar. Helaas bevat de rook wel schadelijke stoffen voor uzelf en de omgeving. Gaat u dus barbequen, hou dan rekening met elkaar door onderstaande tips:

•    Een gas- of elektrische barbecue geeft veel minder rook
•    Kies voor een traditionele barbecue voor kokosbriketten of gezuiverd houtskool. Deze veroorzaken minder rook en branden langer dan normale.
•    Gebruik bruine eco-aanmaakblokjes, deze zijn geurloos en niet giftig.
•    Leg de blokjes bovenop de briketten en de houtskool om rookvorming te voorkomen.
•    Steek de barbecue minstens een uur van tevoren aan (geldt niet voor een elektrische of gas-barbecue).
•    Voorkom dat vet of marinade op de hete kolen druipt en vang het op met een geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster.
•    Laat uw barbecue rustig uitdoven.
•    Houd rekening met de windrichting en plaats de barbecue zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijft.
•    Windstil? Liever niet want fijnstof blijft dan hangen.

BBQ-resten in de gft-bak

Heerlijk dat eten van de barbecue! En er blijft altijd wel wat over voor in de gftbak; botjes, graten, etensresten, restjes stokbrood. Handige tip: doe na het eten alle etensresten in een composteerbaar zakje (let op het kiemplantlogo!) of los in de gft-bak. Van al dat gft maakt HVC groen gas en compost!