Schoolsport basis onderwijs

Op deze pagina vindt u informatie over diverse initiatieven op gebied van gezondheid en bewegen voor het basisonderwijs in Papendrecht.

  • Avondvierdaagse
  • Buurtsportplan
  • De Gezonde School
  • EU-Schoolfruitprogramma
  • Gemeentelijke schoolsportdag
  • Kaboutersport
  • Kies voor hart en sport
  • Lekker Fit! op school
  • Sportiefste school van Papendrecht
  • Sportkeuzewijzer

Avondvierdaagse

Jaarlijks organiseert speeltuinvereniging de Zonnebloem de Avondvierdaagse in Papendrecht. En een snoepje is af en toe niet erg. De bakken met snoep die op de laatste avond uitgedeeld worden lijken steeds groter te worden. En er zijn genoeg leuke alternatieven: een jojo, een mooie kleurenpen, grappige gummetjes, fruit natuurlijk en vele andere dingetjes.

Buurtsportplan

Het Buurtsportplan kan gebruikt worden om sport en spelmateriaal aan te schaffen dat gebruikt wordt voor-, tussen- en naschool. De tegenprestatie is een sport en speldag voor leerlingen van school en de mensen in de buurt.

De Gezonde School

Gezondheid is belangrijk, ook op school. Aandacht voor gezondheid is dan ook één van de kerntaken van een school. Scholen behandelen in hun lessen regelmatig thema’s zoals voeding, beweging, roken, pesten en sociale vaardigheden, mondgezondheid,  alcohol, weerbaarheid, relaties en seksualiteit, (binnen)milieu, persoonlijke verzorging of veiligheid. Basisscholen die aantoonbaar goed met gezondheid bezig zijn, kunnen het landelijk Vignet Gezonde School aanvragen en zich profileren als Gezonde School. Daarmee kunnen scholen aan leerlingen, leerkrachten, ouders en anderen laten zien dat gezondheid op uw school van belang is. Meer informatie over het landelijke Vignet Gezonde School kunt u vinden De Gezonde School of mail: info@dienstgezondheidjeugd.nl.

EU-Schoolfruitprogramma

Het EU-Schoolfruitprogramma is een kortlopend programma gericht op het verhogen van de groente- en fruitconsumptie bij kinderen op de basisschool. Als deelnemende school ontvangt u maximaal tien weken twee tot drie keer per week gratis groenten en fruit voor al uw leerlingen. De insteek is dat leerlingen ook na afloop van het programma (op school) fruit en groenten blijven eten.

Gemeentelijke schoolsportdag

Jaarlijks wordt de gemeentelijke schoolsportdag georganiseerd voor groep 7 en 8. De organisatie is in handen van vakleerkracht André Vlasblom en diverse docenten van het basisonderwijs in Papendrecht. Op het terrein van PKC en AV Passaat (sportpark Oostpolder) wordt gesport om een individuele prestatie en beweegplezier met de groep. In 2012 werd de gemeentelijke schoolsportdag voor de 50e keer georganiseerd in Papendrecht. De leerlingen ontvangen een diploma met daarop een sticker van de prestatie. Behalve deze individuele prestatie is er voldoende ruimte voor sport- en spelplezier, bijvoorbeeld de stormbanen waar de jeugd zich heerlijk op kan uitleven. De vrijwilligers van het Rode Kruis zijn aanwezig om eventuele ongelukjes direct te verhelpen.

Kaboutersport

Dit sportkennismakingsproject is speciaal ontwikkeld voor kinderen uit groep 1 en 2 van het basisonderwijs. Het initiatief ligt bij de gemeente Papendrecht. De uitvoering wordt gedaan door Stichting Hattrick. Door middel van attractieve lessen, verzorgd door vakkundige docenten, kunnen de kinderen kennis maken met verschillende vormen van sport en bewegen. We denken dan aan o.a. hockey (met kleine sticks), atletiek (met kleurrijke materialen) en tennis (met korte rackets). Wekelijks staan er nieuwe sporten centraal.  De cursus duurt 8 weken.

Kies voor hart en sport

Bijna alle basisscholen in Papendrecht doen mee aan het project Kies voor Hart en Sport. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs leren en ervaren wat het belang van sporten is in combinatie met gezonde voeding en leefstijl. Tijdens de gymnastieklessen maken de leerlingen kennis met verschillende vormen van sport. Vervolgens nemen de leerlingen deel aan een van de verschillende sportkennismakingscursussen, zoals atletiek, zwemmen, judo en karate, voetbal en tafeltennis. Deze worden georganiseerd door de sportaanbieders uit Papendrecht.

Lekker Fit! op school

Lekker Fit! is een lesprogramma dat als doel heeft overgewicht bij kinderen te voorkomen. De methode bestaat uit een reeks van acht lessen per leerjaar voor groep 1 tot en met 8. In die lessen komen drie thema's steeds terug: voeding, bewegen en het maken van gezonde keuzes. Per thema is er een theorie- en een praktijkles. Ook zijn er voor alle leerlingen thuiswerkboekjes met opdrachten die samen met de ouders gemaakt kunnen worden. Deze opdrachten sluiten goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Door middel van een afsprakenposter maken leerlingen op groepsniveau afspraken over bewegen, voeding en gezonde keuzes. Voor meer informatie: lekkerfitopschool.nl. Voor LekkerFit! is door school een subsidie aan te vragen via de Dienst Gezondheid en Jeugd: info@dienstgezondheidjeugd.nl.

Sportiefste School van Papendrecht

Het is altijd weer spannend na het laatste schoolsporttoernooi: welke school mag zich Sportiefste School van Papendrecht noemen en de bijbehorende (wissel)bokaal en plaquette ontvangen?

In Papendrecht tellen de inschrijvingen van Kies voor Hart en Sport, samen met de inschrijvingen van de gemeentelijke toernooien mee voor de titel ‘Sportiefste School van Papendrecht’.

Sportkeuzewijzer; Kies de sport die bij je past!

Op sportkeuzewijzer.nl maak je 14 keuzes. Boven in beeld verschijnen de sporten die goed bij je passen. Om vervolgens die sporten bij jou in de buurt te kunnen vinden, zijn de websites van de lokale sportverenigingen gekoppeld aan de takken van sport. Zo zie je in één oogopslag niet alleen welke sporten het best bij je passen, maar ook waar je die sporten in Papendrecht kunt gaan doen. Handig!

Van de bijdrage die de gemeente betaald heeft voor Sportkeuzewijzer gaat € 25,- gaat naar het Jeugdsportfonds. Alle kinderen moeten kunnen sporten en bewegen.