Rijbewijs

Door de maatregelen rondom het coronavirus past de gemeente delen van haar dienstverlening aan.

Hoe en wanneer zijn we bereikbaar?

 

 • De publieksbalies zijn alleen op afspraak geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 08:30 tot 16.00 uur en op woensdag en vrijdag van 12.30 tot 19.30 uur.

Sinds 15 oktober 2017 is het in de gemeente mogelijk het rijbewijs online aan te vragen. Online aanvragen is alleen mogelijk bij het verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën.

Pasfoto

Om het rijbewijs online te kunnen verlengen is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf. Zie hiervoor de informatie op de website van de RWD.  

DigiD-app

Inloggen bij de online aanvraag vereist de DigiD-app met verhoogd beveiligingsniveau door eenmalige controle van het identiteitsbewijs. In het bezit zijn van een Android smartphone (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer.  Zie www.digid.nl/over-digid/app

Wilt u uw rijbewijs bij de gemeente aanvragen of vernieuwen?

Kosten

€ 40,50 (eerste aanvraag of vernieuwing in 2021).

Regelen

Voor de aanvraag komt u persoonlijk naar de gemeente. U maakt hiervoor online een afspraak.

Voorkom wachttijd, maak nu een afspraak

Maak een afspraak

Meenemen

Voor de aanvraag neemt u mee:

 • voor uw eerste rijbewijs: een geldig identiteitsbewijs
 • voor het vernieuwen van uw rijbewijs: het eerder afgegeven rijbewijs
 • pasfoto:een goedgelijkende pasfoto, deze foto voldoet aan de eisen (zie pasfoto-informatie)
Afhalen

Voor het afhalen van het reeds aangevraagde rijbewijs hoeft u geen afspraak te maken. U kunt het rijbewijs bij de receptie ophalen op maandag, dinsdag en donderdag tussen 08:00 en 17:00 uur en op woensdag en vrijdag tussen 08:00 en 19:30 uur.

Kosten

De kosten in 2021 zijn:

 • een eerste aanvraag of een vernieuwing € 40,50
 • extra kosten voor een spoedaanvraag € 34,10
 • extra kosten bij een vermissing € 24,50
 • een gezondheidsverklaring € 39,30

Een gezondheidsverklaring heeft u nodig als u medisch gekeurd moet worden. Dit kan zijn vanwege uw leeftijd, de categorieën op uw rijbewijs of een medische indicatie. Kijk voor meer informatie onder het kopje "Keuring".

Spoedaanvraag rijbewijs

Een spoedaanvraag doet u vóór 12.00 uur. De volgende werkdag na 12.00 uur kunt u het rijbewijs afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra.

Er gelden aangepaste leveringstijden voor spoedaanvragen van rijbewijzen rond de nationale feestdagen.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Als u uw rijbewijs kwijt bent, kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. U vult bij de balie een verklaring in, waarin u beschrijft waarom u een nieuw rijbewijs aanvraagt. U kunt dan direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Als u uw rijbewijs kwijt bent door diefstal, dan doet u hiervan aangifte bij de politie. Voor het opmaken van een proces verbaal maakt u vooraf een afspraak bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. U krijgt van de politie een proces-verbaal mee, waarin het nummer van uw gestolen rijbewijs vermeld staat. Met dit proces verbaal kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

Bij verlies of diefstal kan de aanvraag langer dan 5 werkdagen duren. De gemeente spreekt dan met u af wanneer u uw nieuwe rijbewijs kunt ophalen. Bij een vermissing betaalt u € 24,50 extra administratiekosten.

Afspraak Rijbewijs aanvragen na vermissing

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. Deze periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Lees meer via de links hieronder. De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u bericht.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB. Via de link leest u meer.

Gezondheidsverklaring en keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • uw rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is (i.v.m. een medische indicatie)
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvraagt (C, CE, D of DE)

Alleen een onafhankelijk arts (niet uw eigen huisarts) mag de keuring doen. U mag zelf kiezen bij wie u dit doet.

De Medische keuring begint met het invullen van een gezondheidsverklaring, welke aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen moet worden toegezonden. Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daarom is het verstandig om minimaal vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt de Gezondheidsverklaring in te vullen. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseren we u om vijf maanden van tevoren de Gezondheidsverklaring in te vullen.

De ervaring leert dat het online invullen van de gezondheidsverklaring op de website van het CBR de wachttijd op een beslissing korter maakt.

U kunt een gezondheidsverklaring natuurlijk ook nog steeds bij de gemeente kopen. Dit kan gedurende de openingstijden van het gemeentehuis, maar u kunt het hier ook digitaal aanvragen. 

Zo verlengt u als 75-plusser uw rijbewijs

1. Koop een Gezondheidsverklaring en vul deze in.

Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid, bijvoorbeeld welke medicijnen u gebruikt. De verwerking van uw Gezondheidsverklaring gaat sneller als u deze digitaal invult via mijn.cbr.nl, dan op papier. Ook is de digitale verwerking minder foutgevoelig.

2. Maak een afspraak met een keuringsarts

U krijgt bericht van het CBR waarin staat dat u een afspraak moet maken met een keuringsarts.  Neem naar uw afspraak alle formulieren van het CBR mee. Heeft u een medische aandoening? Zoals een oogaandoening of epilepsie? Dan bezoekt u ook een medisch specialist.

3. Laat uw gezondheid onderzoeken

De arts onderzoekt uw gezondheid en vult de nodige formulieren in. Doet de arts dit online, dan komen de formulieren automatisch bij het CBR terecht. Vult de arts papieren formulieren in, dan stuurt u deze zelf naar het CBR.

4. CBR beoordeelt uw aanvraag

Een arts van het CBR beoordeelt alle informatie en bepaalt of u nog geschikt bent om te rijden (rijgeschikt) bent. Soms is een rijtest of aanvullende medische informatie nodig. Dan ontvangt u opnieuw een verwijzing naar een arts en volgt opnieuw een beoordeling door het CBR.

5. Uw rijbewijs verlengen

Als het CBR akkoord is en u rijgeschikt bent, kunt u uw rijbewijs verlengen bij uw gemeente.

Meer informatie