Activiteiten

Operatie Steenbreek Papendrecht zet zich in om bewoners enthousiast te maken hun tuin te vergroenen. Wij doen dit door het delen van informatie en het organiseren van verschillende activiteiten.

 • De Viermaster gaat klimaatadaptief!

  19 december 2019

  Naar aanleiding van het Rotary project Groen voor Steen zijn een aantal scholen gestart met het maken van plannen, om te komen tot een klimaatadaptief schoolplein.

 • Week van ons Water: 8 tips om wateroverlast te beperken

  24 oktober 2019

  Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met wateroverlast door extreem weer. Papendrecht doet daarom mee aan Operatie Steenbreek.
  Inwoners spelen een steeds grotere rol bij het voorkómen van wateroverlast in en om het huis. Hoe zorgen we er samen voor dat ons land beschermd blijft tegen overstromingen, en hoe kunnen wij een watertekort voorkomen bij langdurige droogte, of juist wateroverlast bij langdurige regenbuien? Lees daarvoor onze tips.

 • Educatief bos op schoolplein De Lage Waard bestaat 1 jaar

  01 oktober 2019

  Het educatieve bos op het schoolplein van christelijke scholengemeenschap De Lage Waard bestaat een jaar. In het najaar van 2018 startten leerlingen samen met ouders en buurtbewoners de aanleg van het bios van zo’n 250 vierkante meter op het schoolplein. Hoe staat het er na een jaar voor? Drijvende kracht, initiatiefneemster en biologiedocente Angelique Lamoré licht het graag toe.

 • Gemeente met 'groene prijzen' op boeken- en rommelmarkt Excelsior

  01 oktober 2019

  De gemeente was afgelopen zaterdag te gast op de altijd druk bezochte rommel- en boekenmarkt van Muziekvereniging Excelsior. Medewerkers deelden bloembollen uit aan de bezoekers en de gemeente stelde ‘groene’ prijzen beschikbaar voor het Rad van Avontuur. Zo won de heer Nispeling een prachtige mandarijnboom en was mevrouw De Zwaan de gelukkige winnares van een mooi tuinplantenpakket. De gemeente wil zo inwoners stimuleren om hun woning en tuin te vergroenen.

 • Vier nieuwe groendaken

  01 oktober 2019

  Maandag 23 september zijn bij vier woningen in De Hooght de eerste vier groendaken aangelegd naar aanleiding van de Operatie Steenbreek groendakactie.

 • Groendakactie en -verloting in Papendrecht

  20 juni 2019

  De gemeente Papendrecht houdt samen met de Groendakcoach een groendakactie. Inwoners kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een gratis dakcontrole, waarbij een dakexpert bekijkt of de kwaliteit van het dak en draagkracht van de constructie uw dak geschikt maken als groen dak. Is dit het geval dan krijgt u een vrijblijvende offerte voor realisering van een groen dak.

 • Groen voor Steen

  30 april 2019

  De Rotary Club Papendrecht zet zich met project Groen voor Steen in voor groenere schoolpleinen, die spannender en uitdagender zijn voor de leerlingen maar ook een betere waterberging hebben. Een mooi initiatief, dat de gemeente Papendrecht graag onderschrijft.

 • Week van ons Water

  30 april 2019

  Tijdens de Week van ons Water (1-12 mei 2019) worden in heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten gehouden, ook in de Drechtsteden. Jong en oud kan meer dan een week lang van alles beleven.

 • Strook grond Pontonniersweg bijvriendelijk ingezaaid

  27 maart 2019

  Ruim 60 kleuters van Kindcentrum Oranje Nassau zaaiden woensdag 27 maart een strook langs de Pontonniersweg in met bijvriendelijk materiaal. Onder aanvoering van wethouder Arno Janssen en Pipelotje De Bij strooiden de kinderen met grote zorgvuldigheid de zaadjes op het braakliggende stuk grond. Van tevoren bezocht Pipelotje De Bij de drie klassen al om meer te vertellen over het nut van bijen en andere insecten.

 • Groen voor Steen op de Papendrechtse basisschoolpleinen

  21 maart 2019

  Schoolpleinen moeten groener worden. Groene schoolpleinen bieden immers meer uitdaging. Kinderen gaan er meer van bewegen. En door meer te bewegen, gaan ook de leerprestaties omhoog. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het klimaat.

 • De Week van ons Water

  17 oktober 2018

  Van 17 tot 24 oktober 2018 is het De Week van ons Water. Door heel Nederland worden er weer tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd die antwoord geven op vragen als: Wat kan ik zelf doen om wateroverlast tegen te gaan?

 • Spade en steun voor schooltuin De Lage Waard

  04 oktober 2018

  Vrijdag 21 september gaf wethouder Kees de Ruijter bij de start een spade aan de initiatiefnemers van de aanleg van een schooltuin bij De Lage Waard. De gemeente steunt deze actie mede omdat de aanleg aansluit bij Operatie Steenbreek, een initiatief om Nederlanders enthousiast te maken om hun tuin groener te maken en bij te dragen aan het een beter klimaat en een gezonde samenleving.

 • Workshop voor kinderen bij Music, Art & Lemonade

  20 juni 2018

  Cultureel evenement Music, Art & Lemonade liet de Markt in Papendrecht van woensdag 13 tot en met zondag 17 juni bruisen met een loungehoek, exposities, verassende en gevarieerde optredens, concerten en allerlei gratis workshops, waaronder een over Operatie Steenbreek.

 • Tijdelijk Tuincentrum De Kameleon

  24 april 2018

  SBO De Kameleon besteedt met de leerlingen veel aandacht aan de leefomgeving. Zo had de school tijdelijk een eigen tuincentrum ingericht waar leerlingen plantjes konden kopen. De plantjes mochten zij vervolgens zelf planten op het schoolplein.

 • Zegt het voort: Een goed klimaatidee? Waterschap betaalt mee!

  24 april 2018

  Van zaterdag 5 t/m zondag 13 mei is de voorjaarseditie van de week van ons water. Deze week zal in het kader staan van waterkwaliteit en water in en om het huis.

 • Maquette 'De Levende Tuin' op Open Dag

  19 maart 2018

  Zaterdag 17 maart was het Open Dag in het gemeentehuis. Operatie Steenbreek was aanwezig en voor geïnteresseerde inwoners was er onder andere gelegenheid de maquette 'De Levende Tuin' te bewonderen.

 • Bewoners van de Trasmolen dragen bij aan een groener Papendrecht

  13 maart 2018

  Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Hoosbuien komen vaker voor en droogteperiodes duren langer. Deze extremere weersomstandigheden kunnen vooral in de zomermaanden zorgen voor veel schade door bijvoorbeeld wateroverlast. De gemeente Papendrecht roept daarom woningeigenaren en huurders op hun tuin te vergroenen en mee te doen aan ‘Operatie Steenbreek’.

 • Operatie Steenbreek op basisschool De Kameleon

  09 februari 2018

  Vrijdag 2 februari 2018 was Operatie Steenbreek Papendrecht aanwezig op basisschool De Kameleon. Aanleiding was de start van het Waterproject 'De veilige stad'. Voor de groepen 6, 7 en 8 stond er o.a. een les over klimaatadaptatie op het programma.