Week van ons Water: 8 tips om wateroverlast te beperken

Als gevolg van klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met wateroverlast door extreem weer. Papendrecht doet daarom mee aan Operatie Steenbreek.
Inwoners spelen een steeds grotere rol bij het voorkómen van wateroverlast in en om het huis. Hoe zorgen we er samen voor dat ons land beschermd blijft tegen overstromingen, en hoe kunnen wij een watertekort voorkomen bij langdurige droogte, of juist wateroverlast bij langdurige regenbuien? Lees daarvoor onze tips.

Tip 1: Gebruik grind in plaats van stenen.
Kies grind voor je oprit of terras. Het regenwater kan dan makkelijk in de bodem wegzakken. Let op: poreuze klinkers en vlonders vallen niet onder de subsidieregeling. Lees hier meer informatie over het gebruik van grind.

Tip 2: Groei en Bloei.
Een tip voor veel tips! Ontvang elke maand tuintips en trucs van "Groei en Bloei". Wil je best je tuin groener inrichten om waterlast in je eigen huis en tuin te voorkomen, maar weet je niet zo goed hoe? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Groei en Bloei.

Tip 3: Leg een geveltuintje aan.
Verwijder een rijtje stoeptegels, graaf wat grond weg en vervang dat door aarde en planten. Dit levert mooie mini-tuintjes op en zorgt voor waterafvoer. Check wel even bij de gemeente of het mag. Er kunnen namelijk leidingen in de grond liggen. Hier vind je meer informatie over een geveltuintje.

Tip 4: Berekenen zelf je waterlabel.
Om de wateroverlast in de stad te beperken moet de overheid maatregelen nemen. Echter, de helft van de stad is particulier terrein. Ook inwoners kunnen dus maatregelen treffen om hun stad klimaatbestendiger te maken. Maar hoe bereik je alle inwoners in de stad? Veel mensen weten niet dat ze zelf ook iets kunnen doen. Het Waterlabel geeft inzicht en draagt oplossingen aan.Het waterlabel geeft informatie over de mate waarin huis/tuin/balkon zijn ingericht om regenwater vast te houden. Iedereen kan gratis zijn/haar Waterlabel berekenen en krijgt tips over welke effectieve maatregelen genomen kunnen worden. Dit kan via www.waterlabel.net.

Tip 5: Plaats een regenton!
Kraanwater moet worden gezuiverd en getransporteerd via leidingen en dat kost energie. Dit voorkom je als je regenwater uit eigen ton gebruikt. Regenwater is veel zachter dan kraanwater en daar varen planten wel bij, vooral soorten die een hekel hebben aan kalk. Met een gemiddeld dak en een ton van 200 liter bespaar je op jaarbasis ongeveer 7000 liter kraanwater! Voor zo’n € 60,- heb je al een gewone ton van kunststof. Meer informatie over hoe een regenton te plaatsen.

Tip 6: Leg zelf een groen dak aan!
Een ‘groen’ dak houdt regenwater vast. Zo ontstaat er minder snel wateroverlast. Een groen dak kan wel 40 liter per vierkante meter vasthouden. Het levert ook nog eens een koeler huis op in de zomer. Controleer eerst of het dak structureel sterk genoeg is. Lees hier nog meer tips!

Tip 7: Graaf regenwatervijvers
Met een vijver maak je een extra opvang voor regenwater. Tip: een kindvriendelijke vijver heeft flauwe oevers, zodat een kind er zelf uit kan kruipen. Kom meer te wegen over de regenwatervijvers.

Tip 8: Vraag 35% subsidie aan.
Wat kun je zelf doen om wateroverlast in jouw omgeving te voorkomen? Laat je door Waterschap Rivierenland informeren over de subsidieregeling Klimaatactief voor bewoners die samen maatregelen nemen om tuin, huis of straat klimaatbestendig te maken!