Week van ons Water

Tijdens de Week van ons Water (1-12 mei 2019) worden in heel Nederland leuke en leerzame wateractiviteiten gehouden, ook in de Drechtsteden. Jong en oud kan meer dan een week lang van alles beleven.

Woensdag 1 mei de Waterspelen Weizigt

Van 13.00 tot 16.00 uur kan iedereen gratis meedoen aan allerlei leuke, spannende en spetterende wateractiviteiten. Kom proefjes doen, knutselen of doe mee aan de actieve waterspelletjes. Deelname aan de Waterspelen is gratis en voor alle leeftijden. Aanmelden is niet nodig.

Donderdag 2 mei Waterdiertjes zoeken en bekijken in Weizigt

Tijdens deze gratis activiteit van 14.00 tot 15.30 uur kunnen kinderen vanaf 7 jaar in de dr. Freek Vonkpoel aan de slag met een schepnet. Daarna kun je waterdiertjes vangen (en later natuurlijk weer vrijlaten!) en goed bestuderen met behulp van een loeppotje. Aanmelden via educatieweizigt@dordrecht.nl.

Zaterdagmiddag 11 mei Slootjes onderzoek in Zwijndrecht

We gaan van 13.00 tot 15.00 uur bij ’t Weetpunt in Zwijndrecht (Develpad 169) naar buiten met visnetjes en emmertjes om aan de waterkant te kijken wat daar allemaal te beleven en te ontdekken valt. Iedereen is welkom. Jonger dan 8 jaar?  Kom dan met begeleiding!

Tips voor de Week van ons Water

Elke dag wordt er in Nederland hard gewerkt aan schoon drinkwater en veiligheid. Als gevolg van klimaatverandering en extreem weer krijgen we bijvoorbeeld steeds meer te maken met wateroverlast. Papendrecht doet daarom mee aan  Operatie Steenbreek, waarbij inwoners een belangrijke rol spelen om wateroverlast in en om huis te voorkomen, bijvoorbeeld door water op te vangen. Natte voeten, een lekkend dak of waterschade, daar zit tenslotte niemand op te wachten. We vinden het heel normaal dat er heel veel op dit gebied goed geregeld is, maar eigenlijk is het heel bijzonder. De Week van ons water is er om ons daar nog eens extra bewust te maken en om tips te geven over wat u kunt doen.

Tip 1: Huisje, boompje, beter

Op de website van Huisje Boompje Beter zie je wat jezelf kunt doen om in 4 stappen naar een zorgeloze groene tuin te gaan.

Tip 2: Groei en Bloei

Een tip voor veel tips! Wil je best je tuin groener inrichten om waterlast in je eigen huis en tuin te voorkomen, maar weet je niet zo goed hoe? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Groei en Bloei.

Tip 3: Waterlabel berekenen

Bereken het waterlabel van je huis, dit label geeft inzicht in de manier waarop je jouw perceel regenwaterbestendiger kunt maken, leuk om te doen!

Tip 4: Subsidieregeling

Wat kun je zelf verder doen om wateroverlast in jouw omgeving te voorkomen? Laat je door de gemeente informeren over de subsidieregeling van het Waterschap voor maatregelen die uw tuin, huis of straat klimaatbestendig maken! Kijk op:

Tip 5: Stichting Sociale Moestuin

Oogsten, zaadjes planten, onkruid wieden? Klinkt dit als muziek in jouw oren? Kom dan helpen in de sociale moestuin in Papendrecht. De stichting Sociale Moestuin Papendrecht tovert stukken grond om in een eetbare tuin of een fleurige bloemenzee. Niet alleen levert de grond kruiden en groenten, het heeft zeker ook een sociale functie. Een mooi groen initiatief, dat helemaal past binnen de groene ideologie van Steenbreek.

Meer informatie

Tip 6: Heerlijkheid van Papendrecht

Waarom 'groen' belangrijk is voor ons kun je zien en leren bij de Heerlijkheid van Papendrecht. Op een unieke plek in Papendrecht worden zo natuur- en milieuvriendelijk mogelijk verschillende fruitsoorten geteeld. Speciale aandacht is er voor nuttige insecten, zoals bijen. Met een wandelroute en informatieborden wordt dit uitgelegd. Laat je inspireren door de bijentuinen en de bijenstal. Met een kinderboerderijtje en een speeltuin hoeven ook de allerkleinsten zich geen moment te vervelen.

Tip 7: Vogel- en natuurtuin

Wil jij mooie bijzondere vogels naar je tuin lokken? Bekijk jouw tuin dan eens door vogelogen. Zorg voor voldoende voedsel en broedplaatsen. Wil je advies? Dan staan de tuinconsulenten van Vogelbescherming Nederland klaar om je te helpen om van jouw tuin een groene en diervriendelijke oase te maken.

Meer informatie