Milieubarometer

De milieubarometer is een online meetinstrument waarmee ondernemers in één oogopslag de milieuprestaties en de milieukosten van het bedrijf kunnen zien.

Deze gegevens kunnen weer gebruikt worden voor jaaroverzichten. In het voorjaar van 2012 heeft de gemeente Papendrecht de milieubarometer aangeboden aan Papendrechtse ondernemers.

Milieubarometer

Het verzamelen van bedrijfsgegevens die nodig zijn voor het online meetinstrument kost met name het eerste jaar veel tijd. Om ondernemers hierbij te ondersteunen is samenwerking gezocht met de twee middelbare scholen in Papendrecht, CSG De Lage Waard en het Willem de Zwijgercollege. Leerlingen uit het derde jaar VMBO met interesse in bedrijfskunde, facilitair management, techniek of milieu (economisch of technisch vakkenpakket) kunnen met een stage de ondernemers verder op weg helpen. Stimular leidt deze leerlingen dan op voor het invullen van de milieubarometer. Ook trainen ze drie vrijwilligers voor de projectbegeleiding.

Milieubarometer

Opleiding

Bij de start krijgen de leerlingen een toelichting op de milieubarometer en oefenen ze met het aanmaken, invullen en analyseren van het online instrument. Diezelfde dag gaan ze naar Fokker als excursie. Fokker maakt al sinds 2013 gebruik van de milieubarometer. In week 2 staat een tweede excursie naar Pon Cat op de planning. Pon Cat werkt sinds 2014 met de milieubarometer. Stimular laat samen met deze twee bedrijven zien hoe de milieubarometer van het betreffende bedrijf eruit ziet. Daarna volgt een rondleiding door het bedrijf en kunnen de leerlingen zien welke maatregelen bij deze bedrijven worden uitgevoerd en welke nog mogelijk zijn.

Deelnemende bedrijven

Bedrijven die tot nu toe hebben deelgenomen aan de milieubarometer zijn Vorm Holding BV, Scheepswerf Slob, IHC Merwerde, Valk Welding BV, Rietveld bouw, Fokker, Rovanda, v.d. Grijp Buizen, Pannenkoekenhuis Fritella, Auto Van Wijngaarden, Van Wijngaarden elektrotechniek, Veth Propulsion, Apollo hotel, Dixi Sanitary Services B.V., Nederlof Makelaardij, De Fruitheerlijkheid, Yulius, Tennisvereniging Oostpolder Papendrecht, Opelcentrale Papendrecht, Kinderboerderij Papenhoeve, Sportcentrum Papendrecht, Theater de Willem, Parkeergarage Overtoom, Parkeergarage De Meent, de gemeentewerf en het gemeentehuis.

Milieubarometer