Eerste Regionale Techniekspelen

Woensdag 20 maart heeft de eerste Regionale Techniekspelen plaatsgevonden bij Veth Propulsion in Papendrecht. Onder toeziend oog van een jury streden totaal veertien basisscholen uit de Alblasserwaard om de snelste, inventiefste en origineelste boot. Wethouder Kees de Ruijter was ook aanwezig en aanschouwde de creatieve bouwwerken van de kinderen.

Als winnaar kwam de Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas uit de bus.

Op woensdag 16 oktober 2018 werden de directeuren of bestuurder, de groep-8-docent(en) en de techniekcoördinatoren van het basisonderwijs Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht en Molenlanden ontvangen op het Grienden College in Sliedrecht voor de aftrap van de 1ste Techniekspelen. Iedere basisschool ontving een leskist met gereedschap met de opdracht om een ‘snelle boot’ te bouwen.

De afgelopen maanden is op de deelnemende basisscholen in groep 7 en 8 gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van de boot. Dat leverde per school soms vijf teams met een boot op. Bij elkaar zijn er in de afgelopen periode ruim 75 boten gemaakt. Een enorme inzet van de scholen. Van al die 75 boten deden er uiteindelijk 14 mee aan de wedstrijd.

Eerste Regionale Techniekspelen

De leerlingen van de basisscholen presenteerden hun boot door middel van prachtige presentaties met uitleg over het ontwerp, de keuze voor de aandrijving en natuurlijk het proces. “We hebben veel ruzie gehad”, zei één van de leerlingen met een glimlach, “maar we hebben wel een mooi resultaat.” Een overzicht van alle presentaties en boten leverde op dat duurzaamheid, snelheid en creativiteit hand in hand zijn gegaan bij het ontwerpen van de boten.

Eerste Regionale Techniekspelen

De boten moesten op eigen kracht door een goot van vier meter varen. Eén kon er vanzelfsprekend maar de snelste zijn. De Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas sleepte de eerste prijs in de wacht met een tijd van 8,46 seconden. Op de voet gevolgd door School met de Bijbel De Schakel uit Nieuw-Lekkerland (9,45 seconden) en de christelijke basisschool Oranje Nassau uit Sliedrecht (9,53 seconden). De prijs voort de meest creatieve boot ging naar de Johannes Calvijnschool uit Sliedrecht.

De Regionale Techniekspelen zijn een initiatief van CSG De Lage Waard, het Willem de Zwijger College en het Griendencollege om basisschoolleerlingen meer in aanraking te laten komen met techniek en techniekonderwijs. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeentes Molenwaard, Alblasserdam, Sliedrecht en Papendrecht. Ook hebben een aantal bedrijven een bijdrage geleverd om deze eerste Techniekspelen tot een groot succes te maken o.a. Van Wijngaarden Groothandel, Veth Propulsion, Vlot en Koninklijke BLN-Schuttevaer en hiervoor onze dank.