Met Isaac Newton op avontuur

Harrie Hoitz is naast ontwerper & bouwer van de Newtonhoek, ook de schrijver van het boekje "Met Isaac Newton op avontuur", waarin de 3 bewegingswettenwetten van Isaac Newton worden verduidelijkt. Het boekje geeft door middel van voorbeelden uit het dagelijks leven meer duidelijkheid over de 3 wetten.

Op 12 september 2016 was in een klein gezelschap (Harrie zelf, afgevaardigden van het Basis Onderwijs, Voortgezet Onderwijs, Marcel Sluijter, Laura Vreede en de gemeente) een informele bijeenkomst om even met een feestelijk tintje stil te staan bij het boekje. Harrie vertelde wat over zichzelf, introduceerde het boekje en vertelde dat hij het boekje heeft geschreven om van de opbrengst van het boekje een ruimte voor de Newtonhoek te kunnen bekostigen. Dus de toekomst van de Newtonhoek te waarborgen.

Harrie Hoitz: ‘Veel mensen weten niet dat zijn bewegingswetten de beleving van hun werkelijkheid sterk bepalen’, verklaart hij. ‘Alle bewegingen veraf, rond de plek waar we zijn, maar ook de bewegingen aan en in ons lijf verlopen volgens die wetten. Als ik op een weegschaal ga staan en de bewegende wijzer gadesla, denk ik aan zijn derde bewegingswet. Ook denk ik aan hem als ik op de fiets zit en in een snel rijdende, slingerende trein sta en plots naar houvast moet grijpen.

In het boekje zijn ook 3 illustraties te zien. In november 2015 ontstond het idee om de wetten in het boekje op te leuken met illustraties en dit als opdracht aan leerlingen van het Voortgezet Onderwijs CSG De Lage Waard en het Willem de Zwijger College te geven. Uit alle tekeningen werd de tekening (foto) van Laura Vreede, 4de leerjaar HAVO (CM), Willem de  Zwijger College (foto) door Harrie Hoitz gekozen als winnende tekening.

Tekening

Laura Vreede kreeg als winnares de mooie opdracht om ook de 2 andere illustraties voor het boekje te ontwerpen. In totaal 3 tekeningen sieren nu het boekje: "Met Isaac Newton op avontuur". Een hele eer want en in het boekje is in het dankwoord haar naam opgenomen.

Laura Vreede