Dag van de Techniekspelen

Op woensdag 16 oktober 2018 werden de directeuren of bestuurder, de groep-8-docent(en) en de techniekcoördinatoren van het basisonderwijs Papendrecht, Alblasserdam, Sliedrecht en Molenlanden ontvangen op het Grienden College in Sliedrecht voor de aftrap van de 1ste Techniekspelen.

Dag van de Techniekspelen

Langs verschillende wegen heeft het Basis Onderwijs de afgelopen periode kunnen vernemen over de Regionale Techniekspelen die van 16 oktober 2018 t/m 20 maart 2019 in de brede regio van Gorinchem tot Dordrecht worden gehouden. In elke subregio gebeurt dit op een andere manier, maar overal wordt er voor VO-scholen iets georganiseerd met en voor het PO.
In onze regio hebben de ambtenaren van de gemeenten en ook het Gilde (Vakcollege Techniek uit Gorinchem) zich vol enthousiasme bij dit initiatief aangesloten. Speciale dank aan het Gilde m.b.t. hun input voor de gereedschapskisten en het mogen gebruiken van de lesbrief en de gemeente Papendrecht en Sliedrecht voor het bekostigen van de gereedschapskisten.

Dag van de Techniekspelen

Tijdens deze bijeenkomst werd informatie gegeven over het Regioplan Techniek, over de 100 miljoen techniekgelden en over de Techniekspelen zelf en konden de aanwezigen aan den lijve ondervinden wat de Techniekspelen zouden gaan houden.

De scholen die zich hebben aangemeld en aan hebben gegeven mee te doen ontvingen deze dag een mooie gereedschapskist met daarin alle benodigde materialen en gereedschappen die zij in bruikleen op de school mogen zetten tot de duur van dit project. Ook ontvingen zij een lesbrief /wedstrijdopdracht  "De snelle boot" tbv deelname en waarvoor een aantal lessen groep 8 leerlingen bezig zullen zijn met de opdracht. Vervolgens mag elke deelnemende school het beste afvaardigen naar de eindronde, de finale, die op woensdagochtend 20 maart 2019 zal plaatsvinden. Hier strijdende de beste teams van de scholen tegen elkaar strijden voor de overall-overwinning.

Dag van de Techniekspelen

Dag van de Techniekspelen

Na afloop was er onder het genot van een hapje en een drankje de mogelijkheid om na te praten over de aftrap van de Techniekspelen en over de komende periode tot 20 maart met elkaar te praten.

Op woensdag 20 maart heeft de eerste Regionale Techniekspelen plaatsgevonden bij Veth Propulsion in Papendrecht. Onder toeziend oog van een jury streden totaal veertien basisscholen uit de Alblasserwaard om de snelste, inventiefste en origineelste boot. Wethouder Kees de Ruijter was ook aanwezig en aanschouwde de creatieve bouwwerken van de kinderen.

Als winnaar kwam de Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas uit de bus.

Op 16 oktober 2018 was de aftrap voor deze Techniekspelen. Iedere basisschool ontving een leskist met gereedschap met de opdracht om een ‘snelle boot’ te bouwen.

De afgelopen maanden is op de deelnemende basisscholen in groep 7 en 8 gewerkt aan het ontwerp en de uitvoering van de boot. Dat leverde per school soms vijf teams met een boot op. Bij elkaar zijn er in de afgelopen periode ruim 75 boten gemaakt. Een enorme inzet van de scholen. Van al die 75 boten deden er uiteindelijk 14 mee aan de wedstrijd.

Dag van de Techniekspelen

De leerlingen van de basisscholen presenteerden hun boot door middel van prachtige presentaties met uitleg over het ontwerp, de keuze voor de aandrijving en natuurlijk het proces. “We hebben veel ruzie gehad”, zei één van de leerlingen met een glimlach, “maar we hebben wel een mooi resultaat.” Een overzicht van alle presentaties en boten leverde op dat duurzaamheid, snelheid en creativiteit hand in hand zijn gegaan bij het ontwerpen van de boten.

De boten moesten op eigen kracht door een goot van vier meter varen. Eén kon er vanzelfsprekend maar de snelste zijn. De Groen van Prinstererschool uit Oud-Alblas sleepte de eerste prijs in de wacht met een tijd van 8,46 seconden. Op de voet gevolgd door School met de Bijbel De Schakel uit Nieuw-Lekkerland (9,45 seconden) en de christelijke basisschool Oranje Nassau uit Sliedrecht (9,53 seconden). De prijs voort de meest creatieve boot ging naar de Johannes Calvijnschool uit Sliedrecht.

De Regionale Techniekspelen zijn een initiatief van CSG De Lage Waard, het Willem de Zwijger College en het Griendencollege om basisschoolleerlingen meer in aanraking te laten komen met techniek en techniekonderwijs. Het initiatief wordt ondersteund door de gemeentes Molenwaard, Alblasserdam, Sliedrecht en Papendrecht. Ook hebben een aantal bedrijven een bijdrage geleverd om deze eerste Techniekspelen tot een groot succes te maken o.a. Van Wijngaarden Groothandel, Veth Propulsion, Vlot en Koninklijke BLN-Schuttevaer en hiervoor onze dank.