Congres Aerospace meets Maritime 2015: "Smart Industries"

Tweede editie innovatiecongres Aerospace meets Maritime: Smart industries

Op 28 mei 2015 vond in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht de tweede editie van het congres van ‘Aerospace meets Maritime’ plaats met als thema 'Smart Industries'. Het congres bood een platform voor bedrijven om kansen aan te grijpen om via vergaande digitalisering en toepassing van diverse technologische ontwikkelingen innovaties te stimuleren.

Congres Aerospace meets Maritime 2015

Congres Aerospace meets Maritime 2015

Partners

Een breed scala aan bedrijven uit de maritieme sector (Boskalis, Damen, IHC Merwede, Heerema, Koninklijke De Vries Groep), de luchtvaartsector (Fokker) en diverse kennis- en overheidsinstellingen (TNO, Kamer van Koophandel, TU Delft en Innovation Quarter) zijn als partner bij de voorbereiding betrokken geweest.

Programma

Het ochtendprogramma was gewijd aan een serie presentaties van key note speakers, uit zowel de publieke als de private sector, gericht op het bespreken van de mogelijkheden die ‘smart industry’ het bedrijfsleven biedt met speciale aandacht voor voorbeelden uit de praktijk.

Gedurende het middagprogramma zijn in workshops de resultaten van de uitdagingen per thema door de betrokken bedrijven gepresenteerd en verdiept met van te voren geselecteerde bedrijven en belanghebbenden.

Congres Aerospace meets Maritime 2015

Company Campus

Aan het congres is een Company Campus verbonden waar MKB-bedrijven en organisaties uit de hight-tech branches zich presenteren.

De werksessies

Congres Aerospace meets Maritime 2015

1. Smart factories

Uitdaging: Hoe kan een productiefabriek zo worden ingericht dat productie- en distributieprocessen optimaal verlopen?

2. Rapid prototyping center

Uitdaging: Hoe realiseer je een experimenteerruimte waar de interactie tussen sub-componenten zo goedkoop mogelijk getest kan worden?

3. Smart flexible manufacturing

Uitdaging: Hoe richt je je productieproces zo in dat een omschakeling in de serieproductie van enkelstuks snel en efficiënt kan plaatsvinden?

4. Smart maintenance

Uitdaging: Hoe kom je tot een efficiënt onderhoudsproces waarbij het onderhoud just-in-time plaatsvindt?

5. Smart structures

Welke duurzame materialen zijn  het meest geschikt om productie-, exploitatie- en onderhoudskosten  te reduceren en de veiligheid te vergroten?

6. Smart talent

Studenten worden betrokken bij de thema’s die de bedrijven willen uitwerken. Samen met de Duurzaamheidsfabriek en de Tu Delft wordt dit verder uitgewerkt.

Wereldspeler van formaat

Papendrecht ligt in het hart van de Drechtsteden, een grote dynamische regio waarin luchtvaart en maritiem elkaar ontmoeten. Met bedrijven als Fokker, Boskalis, IHC Merwede en Damen Shipyards beschikt deze regio op het gebied van water, scheepvaart en luchtvaartbouw over ultieme wereldspelers van formaat.

Verbreding

Als vervolg op het succesvolle congres van 2014 is daarom voor 2015 de samenwerking gezocht binnen het thema Smart Industries. Ook is verbreding gevonden door het congres aan te sluiten bij de samenwerking binnen Maritime Delta.

Film AmM 2015 "Smart Industries"