Omgevingswet

De Omgevingswet is een nieuwe wet die alles regelt voor de leefomgeving. De ruimte waarin we wonen, werken en ontspannen. Deze wet voegt wetten samen. Dit maakt de regels simpeler voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt.
De Omgevingswet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven. De Omgevingswet geldt voor grote ontwikkelingen in de gemeente. En voor kleine ontwikkelingen, zoals het plaatsen van een dakkapel op uw huis.
De Omgevingswet geldt vanaf 1 januari 2024.

 • Omgevingsvergunning

  U heeft een omgevingsvergunning nodig als u (ver)bouwplannen heeft, iets wilt slopen, een inrit wilt maken of een boom wil kappen. Ook voor andere ruimtelijke initiatieven kan een omgevingsvergunning nodig zijn.

 • Omgevingsplan

  Heeft u een initiatief voor een groter bouw- of verbouwproject of een andere ruimtelijke ontwikkeling? Dan is het goed om te weten wat de overgang naar de nieuwe Omgevingswet voor u betekent.

 • Omgevingsvisie

  Voor de Omgevingswet is het nodig dat alle gemeenten een omgevingsvisie maken. In onze lokale omgevingsvisie beschrijven we hoe we willen dat onze gemeente er in de toekomst uit komt te zien.

 • Participatie en de Omgevingswet

  Heeft u een ruimtelijk initiatief zoals (ver)bouwen, slopen, een inrit aanleggen of een boom kappen? Wilt u een bedrijf (aan huis) beginnen of heeft u een ander initiatief dat gevolgen heeft voor uw (fysieke) omgeving?

 • Veelgestelde vragen Omgevingswet

  De Omgevingswet is nieuw en vervangt veel verschillende wetten en regelgevingen. Daar heeft u misschien vragen over. Wij hebben de meest gestelde vragen en antwoorden voor u verzameld. Staat uw vraag er niet bij? Bel ons op 14 078.

 • Omgevingswet in beeld

  Hier kunt u animaties vinden over hoe de omgevingswet werkt.

 • Bouwen en de Wet Kwaliteitsborging

  De bouwregels zijn veranderd per 1 januari 2024. Gaat u in de toekomst bouwen in Papendrecht? Houd hier dan rekening mee.

 • Nadeelcompensatie

  Nadeelcompensatie is de vergoeding van schade die kan ontstaan wanneer wij onze taken volgens de regels uitvoeren.

 • Verordeningen en beleidsstukken

  In verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft de gemeente een aantal verordeningen en beleidsstukken aangepast. Welke dat zijn, leest u op deze pagina.