Oekraïne

Op deze pagina vindt u informatie over de opvang, ondersteuning en hulp aan vluchtelingen Oekraïne. Vragen, ideeën en opmerkingen kunt u mailen naar oekraine@papendrecht.nl.
 

Welcome to Papendrecht! Information for people from Ukrania and for those who are taking care of them

 

information for people from Ukrania

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners
De meeste vluchtelingen worden in gemeentelijke opvanglocaties opgevangen. Het is echter ook mogelijk om als gasthuishouden een gast tijdelijk onderdak te bieden in uw huis of andere geschikte locatie waarvan u eigenaar bent. Het is hartverwarmend om de gastvrijheid te zien die vele Nederlanders nu al hebben getoond. Het bieden van onderdak is vaak voor het gasthuishouden én voor de gast een bijzondere ervaring waarbij beide partijen veel leren over elkaars achtergronden, culturen en geschiedenis. Tegelijkertijd is het ook een grote verantwoordelijkheid om een tijdelijk thuis te bieden aan deze mensen. Het is daarom van belang dat u zich goed laat informeren voordat u de beslissing neemt om uw huis open te stellen.
Om u bij daarbij te helpen, is een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners opgesteld.

Overzicht van alle nieuwsberichten uit Papendrecht met betrekking tot Oekraïne

 

11 april 2022 - In het zalencentrum De Palm van de Bethlehemkerk zijn de eerste 21 vluchtelingen uit Oekraine aangekomen

Ook in Papendrecht is de afgelopen weken hard gezocht  naar geschikte tijdelijke opvanglocaties.  In het zalencentrum De Palm van de Bethlehemkerk is plek voor 50 personen. Burgemeester Annemiek Jetten is dankbaar dat de Bethlehemkerk zalencentrum De Palm beschikbaar heeft gesteld. "Wij waarderen hun hulp en inzet enorm. Het is hartverwarmend hoe zij met ons meedenken en zich in willen zetten voor de vele vluchtelingen die onze kant op gaan komen."
De opvanglocatie straks biedt tijdelijke huisvesting aan ongeveer 40 tot 50 personen. " Ik hoop dat de mensen hier de rust en ruimte kunnen vinden om te verwerken wat ze hebben meegemaakt," aldus de burgemeester. 
"Al vanaf het begin van de oorlog denken de verschillende kerken binnen Papendrecht met ons mee. Mooie initiatieven hebben zij gestart. En nu bieden zij ook nog aan een grote groep mensen huisvesting, " licht Jetten toe. 
Uiteraard is er voor de gebruikers van het zalencentrum naar een tijdelijke andere oplossing gezocht., zodat reeds geplande bijeenkomsten e.d. gewoon doorgang kunnen vinden.

Wilt u helpen?
De burgemeester wil nogmaals graag benadrukken dat het hartverwarmend is hoe iedereen zijn hulp aanbiedt. "Toch wil ik u nogmaals vragen om geen spullen naar de opvanglocatie te brengen. U kunt wel op andere manieren helpen. Kijk voor meer informatie op www.zhzveilig.nl/oekraine en op www.puurpapendrecht.nl voor alle lokale en landelijke initiatieven." Ook benadrukt zij graag dat de mensen die hier tijdelijk komen wonen het meest gebaat zijn bij rust.

13 maart 2022 - Eerste vluchtelingen aangekomen in Papendrecht

Een groep van acht vluchtelingen uit Oekraïne wordt sinds dinsdagavond 8 maart opgevangen in het Leonardo hotel in Papendrecht. De gemeente heeft daar meerdere kamers gereserveerd om zo de eerste vluchtelingen op te kunnen vangen. Voor langdurige opvang is de gemeente in gesprek met diverse partijen.
Burgemeester Annemiek Jetten: "Laten we er samen voor zorgen dat deze mensen zich welkom voelen in Papendrecht. Geef hen de rust en ruimte om te verwerken wat zij de afgelopen weken hebben meegemaakt. En laten we ze helpen daar waar behoefte aan is."

Jetten doet ook nog een oproep: "Kom niet naar de opvanglocatie met spullen. Het is goed bedoeld. Maar deze mensen zijn gebaat bij rust. En als gemeente zullen wij inventariseren waar zij behoefte aan hebben."

4 maart 2022 - De Oekraïense vlag is gehesen in Papendrecht

Uit solidariteit met de Oekraïense bevolking hebben wij in Papendrecht op het marktplein de Oekraïense vlag gehesen.

3 maart 2022 - Statement gemeenteraad

De gemeenteraad spreekt zich uit voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "Uit solidariteit voor al die mensen. Jong en oud, die tegen hun wil huis en haard hebben moeten verlaten. Laten we hen helpen. Door ze in Papendrecht een veilige plek te geven. En met elkaar gastvrij te zijn voor Oekraïense vluchtelingen." U kunt hier het statement lezen.

Lokale initiatieven van inwoners en bedrijven uit Papendrecht

Op Puurpapendrecht.nl staan alle initiatieven die bewoners of instellingen zijn gestart om Oekraïners te helpen.

Nuttige websites

De Veiligheidsregio heeft een speciale website gelanceerd voor wie wil helpen bij opvang Oekraïense vluchtelingen in onze regio https://www.zhzveilig.nl/oekraine/. Hier vindt u een overzicht van veelgestelde vragen met de antwoorden.
Ook op refugeehelp.com vindt u de meeste vragen en antwoorden, in vier talen. De site is een initiatief van Vluchtelingenwerk.
Op Takecarebnb.org vindt u nuttige tips voor als u overweegt een vluchteling in huis te nemen. U kunt zich hier ook aanmelden.

Zorgverzekering

ZorgKiezer laat op deze informatiepagina zien wat er per 1 juli verandert als het om de zorgverzekering voor Oekraïense vluchtelingen gaat.

Giro 555

Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.