Burgemeester Jetten opent met initiatiefneemster Marije Schraven-Moree regenboogpad op internationale Coming-Outdag

Onder flinke publieke belangstelling heeft burgemeester Annemiek Jetten gistermiddag samen met initiatiefneemster Marije Schraven-Moree op internationale Coming Out-dag het begin dit jaar al aangekondigde regenboogpad geopend. Dat gebeurde op het kruispunt van de Veerweg met de Vondellaan. Met deze bijzondere oversteekplaats wil Papendrecht onderstrepen dat iedereen zich veilig en geaccepteerd kan voelen in de gemeente, ongeacht religie, geslacht, of geaardheid. Ook veel scholieren van De Lage Waard en Willem de Zwijger waren aanwezig en nieuwsgierig naar de opvallende en kleurrijke oversteekplaats. Na de opening voerden leerlingen van het Willem de Zwijger College een dansvoorstelling op.

Opening regenboogpad 1
Burgemeester Annemiek Jetten opent het regenboogpad in Papendrecht, samen met docente Marije Schraven-Moree (CSG De Lage Waard) en docent Michiel Ploos-van Amstel (Willem de Zwijger College).'

Marije Schraven-Moree, docente beeldende vorming/culturele en kunstzinnige vorming (ckv) en mentor op CSG De Lage Waard in Papendrecht heeft eind vorig jaar het initiatief genomen voor dit regenboogpad. Om daarmee - letterlijk -  zichtbaar te maken dat iedereen welkom is in Papendrecht, en dat er hier voldoende ruimte is voor diversiteit. In februari jl. heeft de Raad een motie aangenomen om dit pad mogelijk te maken.

Burgemeester Annemiek Jetten gaf in haar toespraak aan dat ze vorig jaar heel persoonlijk en uitgebreid met diverse leerlingen over dit onderwerp heeft gesproken: "Ik heb toen gemerkt hoe sommige van hen hier enorm mee worstelden. En emotioneel hier een gevecht mee moeten leveren of hebben geleverd. Daar schrok ik enorm van. Zeker toen ik hoorde dat de consequenties van deze keuze, en van een coming-out heftig, ingrijpend, pijnlijk en verdrietig kunnen zijn, of zijn. Dat raakt mij als moeder enorm, heeft diepe indruk op mij gemaakt, en doet mij pijn."

De rijbanen/rijstroken waar het verkeer op rijdt, en het naastliggende fietspad, zijn niet voorzien van de regenboogmarkering. Deze rijstroken hebben nog steeds de standaard zebrapad-markering (= wit op zwart). 
Qua (verkeers)regelgeving en aansprakelijkheid wijzigt er daarmee niets. Voor het regenboogpad is een speciale verf gebruikt, voorzien van een speciale primer en coating. Hierdoor is het regenboogpad stroef en slipvast, en gaat de verf lange tijd mee.   

opening regenboogpad 2

Leerlingen van het Willem de Zwijger College voerden na de opening van het regenboogpad een dansvoorstelling op.