Ophalen grof afval verandert

Voor het ophalen van een aantal soorten grof afval moet per 1 februari 2022 in Papendrecht worden betaald. Sommige soorten blijven gratis net als het wegbrengen van grof afval naar het afvalbrengstation.

Voor het thuis laten ophalen van grof (huishoudelijk) afval gaan inwoners van Papendrecht vanaf 1 februari 2022 € 20,00 per keer betalen. 
Gratis blijft het ophalen van elektrische apparaten, takken en snoeiafval en goederen voor de kringloop. Ook het wegbrengen van grof afval naar het afvalbrengstation (ABS) aan de Willem Dreeslaan blijft gratis.

Brengen beter voor het milieu dan halen

Door afval naar het ABS te brengen kan maar liefst 85% worden hergebruikt. Bij ophalen ligt dat percentage slechts rond 40%. 
Bij elektrische apparaten, takken/snoeiafval en artikelen voor de kringloop ligt het percentage hergebruik op 100%. Daarom blijft dat gratis.

Afval dat niet hergebruikt wordt, gaat de verbrander in. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik. Vandaar dat de gemeente en HVC het ophalen van grof huishoudelijk afval willen ontmoedigen en brengen juist willen stimuleren.

Wat valt onder grof afval? 

Onder grof huishoudelijk afval valt afval dat te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Het hoort ook niet bij gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, textiel of glas. Denk bijvoorbeeld aan verfblikken, kapotte meubels, vloerbedekking en kunststof lamellen.

Waarom betalen voor het laten ophalen van grof afval?

In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij het ABS kunnen die allemaal goed worden gescheiden. Daarom blijft het zelf wegbrengen van grof afval gratis. Het ophalen van grof afval kost geld, denk alleen maar aan het transport. De gemeenteraad heeft daarom besloten dat inwoners die gebruik willen maken van de ophaalservice meebetalen aan een deel van de kosten. 

Hoe maak je een afspraak?

Een ophaalafspraak maakt u online via hvcgroep.nl/grofafval.  Daar staan ook de voorwaarden en ophaalmomenten vermeld.

Ophalen sommige soorten grof afval kost per 1 februari 2022 20 euro per keer