Kinderparticipatie Da Costastraat

Stel: u heeft een idee of plan voor uw wijk, en wil daar de omgeving bij betrekken. Hoe kunt u dat het beste aanpakken? Om u daar wat tips en handvatten voor te geven, is er een stappenplan participatie gemaakt. Participatie is in allerlei vormen mogelijk, groot en klein. Een voorbeeld: Toen de gemeente in 2021 plannen maakte voor de reconstructie van de Da Costastraat, ontstond het idee om de kinderen zelf te vragen wat zij het liefst zouden willen met het speelveld in de Potgietersstraat. Ook dat is participatie!

Da Costastraat

 

Goede ideeën van kinderen

Het was te merken dat kinderen, maar ook hun ouders, het leuk vonden dat ze op deze manier mee konden doen. Renée Rooijmans (antropoloog) ging in gesprek met de kinderen en was onder de indruk van hun verbeeldingskracht. ‘Je zag al snel dat de kinderen erg enthousiast meededen’, legt Manfred den Boer van de gemeente Papendrecht uit, ‘Dat maakt het ook voor ons extra leuk.’

Groter speelveld

Het is een mooi ontwerp geworden. Het speelveld wordt groter, er komen heuveltjes, extra bomen, een bijenhotel, een haag tussen het veldje en de parkeerplaatsen en speeltoestellen, zoals een andere wip, een duikelrek, een kruipbuis, een aantal banken. Ook blijft er natuurlijk ruimte over om te voetballen. Met deze manier van werken, maak je gezamenlijk betere keuzes en kom je tot een inrichting die past bij de buurt en bij de gezinnen die er wonen. Over de kinderparticipatie in de Da Costastraat verscheen eerder een artikel in de participatiekrant. 

Meer weten? 

Heeft u ook een plan of idee om Papendrecht nog leuker, socialer of duurzamer te maken? Of wilt u een initiatief starten? Dan is het slim om op tijd de omgeving te betrekken. Dat noemen we 'participatie'.  Participatie klinkt heel groot, maar kan ook klein zijn, denk aan een nieuwsbrief, een actie op sociale media of een kop koffie met mensen uit uw buurt. Een initiatiefnemer is zelf verantwoordelijk voor de participatie, maar dat neemt niet weg dat de gemeente tips en handvatten mee kan geven. Daarom heeft de gemeente een stappenplan gemaakt dat bedoeld is om u hierbij te helpen. Kunt u wat hulp gebruiken bij de participatie over uw idee? Neem contact op met de gemeente via idee@papendrecht.nl. De medewerkers van ons initiatievenloket helpen u graag op weg.

Stappenplan participatie