Een levende tuin begint bij de bodem

De bodem is de basis van een levende tuin, want goede grond zit vol met leven.

Merel

Ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. En al die kleine beestjes vormen weer het voedsel voor graag geziene tuinvogels en andere dieren. Planten en bomen halen niet alleen hun voedingsstoffen uit de bodem maar voeden het op hun beurt ook weer. Ook voor onze eigen voedselproductie zijn we hiervan afhankelijk, in feite de belangrijkste voedselbron op aarde.

In een gezonde bodem leven tal van nuttige insecten die ziekten en plagen in onze gewassen in toom kunnen houden. Vitale bodems slaan ook CO2 op en kunnen water zuiveren en vasthouden. Belangrijk bij periodes van droogte. Gezonde bodems zijn onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Helpt u mee in eigen tuin?

Ondergronds leven

De regenworm is wel de meest bekende hulp; ze brengen organisch materiaal (bladeren en compost) in de bodem en verteren dat tot humus. Humus voegt veel voedingsstoffen toe aan de grond en werkt als een spons. Dit zorgt voor voldoende water bij droogte. De gegraven gangetjes van de wormen en de wortels van gewassen houden de grond lekker luchtig. Dit zorgt weer voor een goede afwatering. Ook larven, wormen, pissebedden, slakken, en andere microscopisch kleine beestjes zijn ongezien druk aan het werk. Ontelbare bacteriën en schimmels leveren ook een cruciale bijdrage.

Een gezonde en levende tuin

In het voorjaar kunnen we weer heerlijk buiten aan de slag gaan. Kijk eens goed rond in de tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Met meer groen hebben veel (bodem)dieren weer een plek om te leven. Vervang wel eerst het bestratingszand onder de tegels door tuinaarde zodat de planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen. Het advies is om zo min mogelijk te spitten in de tuin om het bodemleven niet te verstoren. Schoffelen is goed genoeg of zorg voor bodembedekkers voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Laat in de herfst en winter het bladafval en de afgestorven plantenresten liggen. Dieren halen hier hun voedsel uit of houden hier hun winterslaap. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis wordt ieder jaar gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de bodem. Zo herstelt het bodemleven in de tuin vanzelf.

Bodemdieren herkennen

Wilt u weten welke dieren allemaal in de bodem leven? Download de handige zoekkaart op www.bodemdierendagen.nl en ga op speurtocht in eigen tuin.

Meer tips:

www.steenbreek.nl/tuintips/#bodem of www.onder-het-maaiveld.nl