Eerste huis kopen met de starterslening

De gemeenteraad van Papendrecht heeft donderdag 2 december ingestemd met het voorstel van het college om per 1 januari 2022 een starterslening in te voeren. De gemeente stelt hiervoor een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar.

Verantwoordelijk wethouder Arno Janssen is blij met het akkoord van de raad. 'De woningmarkt in heel Nederland is oververhit. Ook in Papendrecht hebben starters het moeilijk. De starterslening geeft hen extra financiële ondersteuning en daarmee meer mogelijkheden op de woningmarkt.'

Wat betekent de starterslening?

Een starterslening is een aanvullende lening bovenop de gewone hypotheek. Starters op de woningmarkt kunnen de lening aanvragen om het kopen van een eerste huis mogelijk te maken.

Voorwaarden

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een starterslening zijn: 

  • De doelgroep van de starterslening zijn personen van 18 t/m 35 jaar die een woning in de gemeente Papendrecht kopen om er zelf in te gaan wonen.
  • De aanvrager is niet eerder (mede-)eigenaar geweest van een woning. 
  • De aanvrager woont al minimaal één jaar in Papendrecht óf heeft minimaal 10 jaar van zijn/haar leven in Papendrecht gewoond.
  • Een starterslening kan alleen worden aangevraagd als er al een (voorlopige) koopovereenkomst is gesloten onder voorbehoud van financiering. In 2022 bedraagt de maximale koopprijs in Papendrecht €266.250 (75% van de Nationale Hypotheek Garantie van €355.000). 
  • Met een starterslening kan tot een maximum bedrag van € 35.000,- worden geleend.  Het daadwerkelijke bedrag dat een starter kan lenen is afhankelijk van het inkomen en mag nooit hoger liggen dan 20% van de aankoopprijs (landelijke regelgeving). 

De gemeente Papendrecht biedt de starterslening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Startersleningen worden alleen toegewezen zolang het vastgestelde budget hiervoor toereikend is.

De looptijd van de starterslening is maximaal 30 jaar. De eerste 3 jaar heeft de starter geen maandlasten. Als het inkomen het toelaat, wordt er na 3 jaar wel rente en aflossing betaald. 

Aanvragen vanaf 1 januari 2022

Een aanvraag voor de starterslening kan vanaf 1 januari 2022 ingediend worden.