Nieuwe manier van gras maaien

Het is u vast niet ontgaan dat het slecht gaat met bijen, hommels, vlinders en andere insecten. De gemeente Papendrecht zet zich daarom actief in om de aanwezige flora en fauna te behouden en te versterken.

Ecologische groenstrook Veerweg

De gemeente is bijvoorbeeld aangesloten bij Nederland Zoemt. Om de natuur een handje te helpen maait de gemeente nu ook op een andere manier. Bij het maaien van het gras blijven stukken ongemoeid zodat het leefgebied voor deze diersoorten behouden blijft. Dit heet 'ecologisch maaien'. Veel inwoners denken dat er stukken vergeten worden door de maaier, maar dit wordt dus heel bewust en met een goed doel gedaan.

Ecologisch maaien

Bij ecologisch maaien wordt twee keer per jaar gemaaid. De eerste ronde is net klaar. De tweede ronde is in september. Alles wordt niet in één keer totaal gemaaid, er blijven "eilandjes en stroken" met gras, kruiden, bloemen en planten staan. Dat geeft de aanwezige insecten tijd om te ontsnappen en te verplaatsen naar de ongemaaide delen. Ook krijgen de zaadjes zo voldoende de tijd om hun weg te vinden naar de grond. Dit zorgt ervoor dat volgend jaar weer mooie bloemen in onze ecologische groenstroken groeien. Na het ecologisch maaien blijft het maaisel twee tot drie dagen liggen. Daarna wordt het maaisel afgevoerd.

Help ons mee!

U kunt een handje helpen door extra bloeiende planten in uw tuin of op uw balkon te zetten. Dit kan door bijvoorbeeld een paar tuintegels eruit te halen en planten erin te zetten of in te zaaien. Potten met planten kunnen natuurlijk ook. Er zijn verschillende aanbieders waar u online gratis bloemenzaad kunt aanvragen. Een laag bakje met water wordt door bijen en hommels (maar ook door egels en vogels) met het warme weer erg gewaardeerd!