Week van Valpreventie

Voorkom vallen, kom in beweging!
Bent u als oudere onzeker over uw conditie en bang om te vallen? Of weet u niet waar en hoe u in beweging kunt komen? "Deze week is het de nationale Week van de Valpreventie. Dat is voor ons een aanleiding om hierover het gesprek aan te gaan", stelt wethouder Kees de Ruijter. "Want bewegen is essentieel."

Valpreventieweek datum liggend banner
De kans om in een ziekenhuis terecht te komen, of erger, wordt kleiner door in beweging te blijven. Het verlaagt de bloeddruk; vermindert de kans op overgewicht en is goed tegen stress. En, wat goed is om te weten in deze week van de Valpreventie: bewegen is belangrijk om het risico om vallen te verkleinen. Zeker voor senioren.

Beweegtuin

In haar gezondheidsbeleid stelt de gemeente Papendrecht als doel om senioren langer zelfstandig vitaal en betekenisvol kunnen leven. Daarom zet de gemeente in op meer aandacht voor beweging onder senioren, vertelt Kees de Ruijter. Want dat houdt senioren vitaal. De Ruijter heeft onder andere het project Senioren Sterker Maken in zijn portefeuille. Onderdeel van dat project is dat de Beweegtuin in deze week een herstart krijgt. "De Beweegtuin aan de Markt 24 is al zo'n drie jaar oud, en hoewel enthousiast ontvangen, wordt die nu niet zo goed gebruikt. Door deze locatie meer onder de aandacht te brengen hoop ik dat senioren hier meer gaan bewegen. De Beweegtuin maakt bewegen leuk en gezellig en is zo een unieke faciliteit in Papendrecht."

Sterk Staan

Maar er gebeurt meer in Papendrecht, zo vertelt hij. Het Odensehuis faciliteert een beweeguurtje onder leiding van fysiotherapeuten. Een ander voorbeeld is de onlangs nieuw gestarte valpreventieaanpak, 'Sterk Staan', dat actief probeert meer ouderen onder begeleiding te laten bewegen. "Juist in coronatijd lijkt stil in huis blijven zitten voor senioren de enige keus. En dat terwijl op verantwoorde manier veel soorten van beweging door kunnen gaan. Door steeds te wijzen op de vele initiatieven van allerlei organisaties hopen we dat senioren blijven bewegen", aldus De Ruijter.

Wilt u zelf zonder begeleiding bewegen?

Dat kan natuurlijk overal. Een speciale plaats hiervoor is de openbare Beweegtuin van Rivas, Markt 24, Papendrecht. De Beweegtuin heeft meerdere toestellen, zoals fietsbanken en traptreden, om te werken aan lenigheid, balans, uithoudingsvermogen en kracht.

Wilt u samen met anderen bewegen?

Dat kan, op allerlei niveaus. Van het beweeguurtje in het Odensehuis onder leiding van fysiotherapeuten Sonja en Leo v.d. Kraan, tot recreatief sporten bij een sportclub. Raadpleeg alle mogelijke opties om te bewegen in de Beweegwijzer 60+ 2019-2020 Papendrecht

Wilt u (met anderen) onder begeleiding bewegen?

Wellicht bent u onzeker over uw eigen conditie en meer bewegen. Uw huisarts weet mogelijkheden om op een verantwoorde manier meer in beweging te komen. Informeer bij uw huisarts naar het nieuwe beweegprogramma 'Sterk Staan' in Papendrecht, speciaal ter voorkoming van valincidenten.

Weet u niet precies wat bij u past?

De website www.veiligheid.nl/valpreventie biedt een valrisicoanalyse, tips om vallen te voorkomen en meer informatie over de nationale week van Valpreventie. Kijk daarnaast ook op de speciale pagina van de GGD in deze krant over valpreventie.