Vrijwilligers vinden en houden

Kent u het Vrijwilligerspunt van Sterk Papendrecht al? Janny Nijstad en Judith van Gulik, coördinatoren van het Vrijwilligerspunt, leggen samen met wethouder Corine Verver graag uit wat het Vrijwilligerspunt doet en waarvoor u er terecht kunt.

Vrijwilligerspunt Sterk Papendrecht

Janny Nijstad, Corine Verver en Judith van Gulik bij het Vrijwilligerspunt van Sterk Papendrecht

Wat kan het Vrijwilligerspunt van Sterk Papendrecht voor u betekenen?

Het Vrijwilligerspunt is onderdeel van Sterk Papendrecht. Vrijwilligers en organisaties kunnen er terecht voor passende ondersteuning, begeleiding en waardering voor vrijwillige inzet. Voor het najaar heeft het Vrijwilligerspunt een interessant programma opgezet om organisaties te helpen bij het succesvol werven en behouden van nieuwe vrijwilligers. Wat maakt uw organisatie interessant voor die potentiële vrijwilliger? Waarom kiest die vrijwilliger voor uw en niet voor een andere organisatie? En hoe te werven in coronatijd? Online werven van vrijwilligers, hoe gaat dat in zijn werk?

Nieuwe koers

Wethouder Corine Verver legt uit dat het Vrijwilligerspunt meer gaat inzetten op het ondersteunen van vrijwilligersorganisaties: "Dat betekent dat de (veer)kracht van Papendrecht verder wordt versterkt." Het Vrijwilligerspunt blijft echter ook de (potentiële) vrijwilliger ondersteunen. Een vrijwilliger kan altijd bij hen terecht voor informatie en advies. Op de website van Puur Papendrecht staan vrijwilligersvacatures en daar kunnen mensen terecht voor een concrete klus, het vragen of  aanbieden van hulp. Twijfelt u welk vrijwilligerswerk bij u past of heeft u geen computer dan kunt u altijd contact opnemen met het Vrijwilligerspunt.

Creatief

"Vorig jaar ontstonden prachtige ontmoetingen bij de Proeverij in Papendrecht, waar organisaties en potentiële vrijwilligers zichzelf konden presenteren. Helaas kunnen we daar door coronatijd dit jaar geen vervolg aan geven, maar gelukkig blijkt er met een beetje creativiteit heel veel wél mogelijk", aldus Corine Verver. Judith van Gulik vult aan: "We gaan in het najaar van 2020 leuke workshops organiseren, bijvoorbeeld Filmen met je smartphone en we plaatsen boeiende vlogs op Facebook met tips om vrijwilligers te werven en behouden"

Janny Nijstad vertelt enthousiast: "Over het algemeen kun je stellen dat wanneer het moeilijk is om vrijwilligers/deelnemers te werven en te behouden, het raadzaam is om te beginnen met naar je eigen organisatie te kijken. Waarom is jouw organisatie aantrekkelijk voor vrijwilligers, daar begint het mee. Wat doe jij om het voor die mensen leuk te maken. En echt waar..... profileren kun je leren! Maar je moet eerst snappen hoe het werkt."

Behoefteonderzoek

Het Vrijwilligerspunt brengt in beeld waar nog meer behoefte aan is met een behoefteonderzoek. Zo weten ze nog beter hoe ze ondersteuning kunnen aanbieden en wat organisaties nodig hebben. Ze hopen dat veel organisaties daaraan mee willen werken. In het najaar worden de bedrijven aangeschreven. Op basis daarvan kan een programma ontwikkeld worden voor de aankomende jaren.

Meer weten?

Via de website www.vrijwilligersvacaturespapendrecht.nl van het Vrijwilligerspunt vindt u informatie over vrijwilligerswerk. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden of wilt u persoonlijk contact? Neem contact op via telefoonnummer 078 - 6154741 of via de emailadres vrijwilligers@sterkpapendrecht.nl.