Burgemeester in gesprek over corona in ‘T Winkeltje aan de Korenbloemstraat

'We schenken koffie én aandacht!'
Burgemeester Aart-Jan Moerkerke wil graag horen wat de invloed van corona is op Papendrechters en Papendrechtse organisaties. Daarom gaat hij daarover de komende weken in gesprek.

't winkeltje

Zo ging hij al langs bij 'T Winkeltje aan de Korenbloemstraat 20 in Papendrecht.
Op het eerste gezicht lijkt 't Winkeltje een klein, knus winkeltje waar ze tweedehands spulletjes verkopen. En dat is het ook. Maar er zit nog veel meer achter die uitnodigende etalage.

Belangeloos

Ook de burgemeester wilde daar meer van weten. Vanaf het moment dat hij binnen stapte was hij diep onder de indruk en raakte niet uitgepraat. Over geld inzamelen voor wereldwijde goede doelen; over fietslessen aan vrouwen; over creatieve workshops (alleen nu even niet wegens de coronamaatregelen); over samen eten; samen bidden; en over koffiemiddagen waar iedereen welkom is die daar behoefte aan heeft. Eigenaren van het pand Krijn en Cora Donk stellen het pand hiervoor volledig belangeloos beschikbaar. Samen met Jan en Marja Verschoor van Stichting Traveling Light en andere vrijwilligers organiseren zij  - naast hun werk – alle genoemde activiteiten met als doel geld in te zamelen voor projecten over de hele wereld. Maar ook voor Papendrechters die het hard nodig hebben, staan zij klaar.

Zelfgebakken taart

Die middag is Maria te gast. Ze komt graag naar 't Winkeltje voor fietsles en ook gewoon voor de gezelligheid. Ze heeft zelfgebakken taart meegenomen die ze graag uitdeelt aan alle aanwezigen. 'Toen corona begon werd ik na een tijdje helemaal depressief', vertelt Maria. 'Ik kon nergens meer naartoe, praatte bijna met niemand meer.' Een praktische tip van Cora hielp alvast: kijk en lees eens een tijdje wat minder nieuws.

Kort lontje

Dan komt Willy binnenlopen. Zij komt spulletjes brengen om te verkopen. 'Ja hoor, ik lust wel een kopje koffie!' En ze zit al aan tafel met een stukje taart van Maria. 'Wat ik merk van corona? Dat mensen geen geduld meer hebben met elkaar. Het lijkt wel of iedereen een korter lontje heeft. Dat vind ik zo jammer! Burgemeester, kunt u niet op een podium gaan staan en iedereen oproepen wat meer geduld te hebben?'

Koffie, tijd en aandacht

Ook 't Winkeltje heeft maatregelen moeten treffen om de coronamaatregelen te kunnen naleven. 'De workshops liggen stil en we hebben wat stoelen weggehaald om de afstand te kunnen waarborgen, maar mensen zijn nog steeds van harte welkom om bij ons binnen te lopen! En eerlijk gezegd: er zouden in Papendrecht nog best meer van dit soort "koffiehuizen" mogen zijn waar de mensen koffie, tijd en aandacht aan elkaar kunnen schenken…'