Nieuwe E-bike fietsenwinkel in Papendrecht

Forza Fietsen heeft afgelopen week een nieuwe vestiging geopend in Papendrecht. Dat deze specialist in e-bikes zich gevestigd heeft in de Coornhertstraat roept op social media veel reacties op. Mensen reageren soms geschokt en onaangenaam verrast. "Waarom mag Forza Fietsen zich wel vestigen en Korteland Rijwielen zich niet vestigen in de dezelfde straat?" Is een van de vragen die gesteld wordt.

Een begrijpelijke vraag van een inwoner. Graag leggen we dit uit. Als gemeente moeten we ons houden aan de ruimtelijke regels. Op de locatie van Forza Fietsen is reguliere detailhandel op de begane grond van oudsher toegestaan. Een fietsenzaak voldoet hieraan, is detailhandel en mag zich hier dus vestigen. Ook iedere andere fietsenwinkel had zich in dit pand mogen vestigen.

Geen toestemming gemeente nodig

Wethouder Arno Janssen hoopt dat inwoners begrijpen dat het belangrijk is dat een gemeente zich aan de ruimtelijke regels houdt. "Juist op deze manier kunnen we voorkomen dat niet op iedere hoek van de straat er zo maar een winkel of bedrijf gestart kan worden. Ook ik en mijn collega's zijn pas afgelopen week op de hoogte gebracht over dat hier een fietsenzaak zou komen. Dat is op zich ook niet zo gek, want op die plek op die bestemming mag iedere vorm van detailhandel en dus ook een fietsenzaak, zich gewoon vestigen".

Dat een paar deuren verderop geen detailhandel is toegestaan, is terug te vinden in de Beheersverordening Papendrecht, die unaniem door de raad in 2018 is aangenomen. Dit betekent dat uitbreiding van het aantal m2 detailhandel buiten het centrum ongewenst is. Maar dat we de bestaande bestemmingen detailhandel buiten het centrum die er van oudsher zijn moeten respecteren. Helaas heeft de andere fietsenwinkel een pand aangekocht waar geen detailhandel was en is toegestaan.

Wethouder Arno Janssen: "Ik begrijp best dat mensen willen zien dat bepaalde regels aangepast worden als het hen beter uitkomt. We kunnen echter, hoe graag ik dit ook zou willen, niet een uitzondering maken op de regels. Ik zal me als wethouder moeten houden aan onze eigen Detailhandelsvisie en Beheersverordening die door de raad is vastgesteld. En daarnaast zijn er regels van de provincie als het gaat om de toegestane bestemmingen op bedrijfslocaties".

Vragen of opmerkingen hierover?

Graag komt de wethouder in gesprek met mensen die hier vragen over hebben. Tijdens een van de digitale koffiemomenten de komende weken kunt u uw vragen rechtstreeks aan hem stellen.