3de open brief van burgemeester Moerkerke

Beste Papendrechters, ik ben trots. Trots op al die mensen die zich inzetten in de zorg om het coronavirus terug te dringen. Enorm veel respect heb ik voor de inzet van het zorgpersoneel. Trots ben ik ook op Papendrecht. Mooie initiatieven zie ik voorbij komen. We willen elkaar helpen. Fantastisch! En over het algemeen houden we ons goed aan de maatregelen. We zijn er voor elkaar en dat is ook hard nodig.

De landelijke maatregelen en adviezen lijken effect te hebben. Maar we zijn er nog niet. Hoewel het RIVM zegt dat de groei van het aantal besmettingen wat minder hard stijgt, is er ook enorme zorg voor een grote piek op de Intensive Care. Zo groot dat er wellicht onvoldoende bedden zijn. En dat baart mij grote zorgen.

Ik hoor helaas nog steeds mensen zeggen, dat het maar een griepje is. En eerlijk gezegd, aan het begin ging dat ook wel eens door mijn hoofd. Maar inmiddels weten we beter. Corona is niet zo maar een griepje. Een kennis van me berichtte me over een jeugdvriendin die aan de longmachine ligt en de vader van een andere vriendin die is overleden aan corona. En ook in mijn directe familie maak ik me zorgen over de vrouw van mijn neef, die in de zorg werkt, zwanger is en ook met coronabesmetting in het ziekenhuis ligt. Het komt zo verrekte dichtbij.

Niet voor niets worden drastische maatregelen genomen. Maatregelen waar mensen kopzorgen van krijgen. Het zijn zware tijden voor ons allemaal. We zijn aangewezen op onszelf of onze directe naaste omgeving. Sociale contacten moeten we vermijden. Kinderen moeten we thuis les gaan geven. We moeten werken vanuit huis. En sommigen van ons kunnen hun baan kwijtraken of zijn genoodzaakt om tijdelijk hun bedrijf te sluiten. En toch moet ik u vragen de maatregelen op te volgen. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Alleen dan heeft het effect.

Mensen en bedrijven die zich niet aan de regels houden, zullen beboet worden. We gaan stevig optreden met boetes voor personen tot 400 euro en bedrijven tot 4.000 euro. We kunnen niet anders. Maar laten we met elkaar ervoor zorgen dat het niet zover hoeft te komen!

Alle maatregelen, de nieuwe noodverordeningen, maar ook hulp voor een ieder die het moeilijk heeft of zwaar, vindt u op www.papendrecht.nl/corona.

Doe dat wat we moeten doen, voor jezelf en voor je familie en vrienden, voor Papendrecht. Alleen samen kunnen we dit overwinnen!


Burgemeester

Aart-Jan Moerkerke