Open brief burgemeester over coronavirus (2)

Brief aan Papendrecht 23 maart 2020

Beste Papendrechters,

Graag wil ik nogmaals een dringend beroep doen op u allemaal. Zoek geen grote groepen op. Blijf thuis als het kan. Als je naar buiten wilt, houd dan afstand, minimaal 1,5 meter of blijf in je tuin of op je balkon. Afgelopen weekend trok men er massaal op uit in Nederland en ook bij ons in Papendrecht. In veel gevallen zag ik dat goed gaan en hielden de mensen keurig afstand. Maar hier en daar moesten we ook ingrijpen, omdat mensen op een kluitje stonden. Wees verstandig en doe dit niet.

Ik zie dat ziekenhuizen, huisartsen, de GGD en alle andere zorginstellingen er alles aan doen om de juiste zorg te leveren. Ik heb enorm respect voor hun inzet. En naast alle dienstverleners zie ik onze ondernemers die zich zorgen maken om hun medewerkers en om het voortbestaan van hun restaurant of zaak. Wij kunnen hen steunen door ons aan de maatregelen te houden. Sterker nog, dat zijn we aan hen verplicht. Elke week in deze situatie is er voor hen één teveel.

Ook ik werk momenteel zoveel als mogelijk vanuit huis. Vergaderen doe ik via Facetime en Skype. Alleen om de hond uit te laten en voor een boodschap ga ik naar buiten. En ja, daar baal ik behoorlijk van. Maar ik weet waar ik het voor doe en voor wie ik het doe. Voor de mensen in de zorg, de restauranteigenaar op de hoek, de kleine ondernemer en al die anderen die nu zo onder druk staan. We moeten samen de strijd aan gaan. Van jong tot oud moeten we onze verantwoordelijkheid nemen. Dus beste Papendrechters, houd je aan de maatregelen. Ook als die misschien nog strenger gaan worden. Neem de adviezen serieus. Alleen samen kunnen we dit overwinnen.

Burgemeester
Aart-Jan Moerkerke