Nieuwe maatregelen bezoek oudere en kwetsbare mensen

Donderdagavond 19 maart heeft de rijksoverheid nieuwe aanvullende maatregelen meegedeeld om verspreiding van het coronavirus te beperken. Alle maatregelen gelden in ieder geval tot en met maandag 6 april. Hieronder ziet u ze nog eens op een rij:

  • Bewoners van alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg mogen geen bezoek meer ontvangen. Dit om de bewoners en het verplegende personeel beter te beschermen tegen het coronavirus. Instellingen kunnen, voor inwoners die in de stervensfase zijn, een uitzondering maken.
  • Iedereen in Nederland houdt waar mogelijk 1,5 meter, 2 armlengtes, afstand van elkaar. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, of als u een vriend of bekende tegenkomt in de buitenlucht.
  • Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Beperk uw fysieke sociale contacten dan zoveel mogelijk. Bellen kan wel, wellicht zijn moderne communicatievormen zoals videobellen een alternatief.
  • Cafés, restaurants, sportkantines, sport- en fitness clubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops zijn gesloten. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk, maar vermijd drukte, zorg dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat en neem uw consumptie mee naar huis.
  • Scholen en kinderdagopvang zijn gesloten. Het gehele onderwijs, van basisschool tot universiteit, is stilgelegd. In sommige gevallen is noodopvang mogelijk.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties zoals musea en sportwedstrijden, voor religieuze instellingen en grote markten.
  • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
  • Bij klachten zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden: iedereen in Nederland blijft thuis en mijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.

Blijf zoveel mogelijk binnen en houd 1,5 meter afstand


Bij ons komen vragen binnen van mensen die zich zorgen maken over de aanwezigheid van groepen mensen op straat, in supermarkten en andere winkels, verjaardagen en hanggroepen en groepen jongeren op straat. De overheid heeft evenementen tot 100 mensen verboden en geeft het advies om grote groepen mensen te vermijden. Tegelijk wordt er aangegeven dat het belangrijk is dat we sociale contacten zoveel mogelijk beperken, maar mogen wel bij elkaar een kopje koffie drinken en boodschappen doen als we ons maar op 1,5 meter afstand houden van elkaar. Het lijkt wat verwarrend.
Het is in het algemeen beter dat je zo min mogelijk contact hebt met anderen en 1,5 meter afstand houdt van elkaar. Hierdoor is de kans kleiner dat je elkaar besmet. Voorbeelden zijn: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Ook is het verstandig om de hygiënemaatregelen zeer serieus te nemen.

Volg de landelijke adviezen op


Er geldt geen verbod, maar we roepen iedereen op om verstandig met de adviezen om te gaan. Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij (milde) verkoudheidsklachten. Iedereen kan naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Als dat niet lukt, ga dan niet bij elkaar staan. Bekijk het advies over afstand houden in de praktijk.