Het coronavirus: updates maatregelen en ontwikkelingen

Update 1 april:


Nieuwe regionale noodverordening

Update 31 maart:
 

Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020.

Update 30 maart:
 

Zorgen voor jezelf als je thuis zit

Update 27 maart:
 

Tijdelijk geen wekelijkse dinsdagmarkt

Update 26 maart:


Woensdagavond 25 maart heeft voorzitter Wouter Kolff van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid een aangepaste noodverordening bekendgemaakt. Hierin zijn de landelijke maatregelen verwerkt die premier Rutte maandag 23 maart afkondigde. De noodverordening geldt voor de hele regio Zuid-Holland Zuid, dus ook voor Papendrecht. In dit persbericht vat de Veiligheidsregio de regels samen. Groepsvorming (3 of meer personen) mag niet meer als je geen 1,5 afstand houdt. Markten met meer dan 10 kramen zijn verboden.

Update 25 maart:


Coronasteunpunt Papendrecht

Update 23 maart:


Nieuwe en aangescherpte landelijke maatregelen

Oproep aan Papendrechtse jongeren door burgemeester Moerkerke (film)

Noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen

Update 20 maart:


Levensmiddelenwinkels tijdelijk elke zondagmiddag open

Stand van zaken zorg in de regio

Pas op voor mensen met kwade bedoelingen

Nieuwe maatregelen op gebied van bezoek ouderen en kwetsbare mensen

Nieuwe regionale noodverordening in verband met maatregelen rondom coronavirus

Situatie in Zuid-Holland Zuid


Kijk voor de stand van zaken van het aantal positie geteste mensen en het aantal mensen dat als gevolg van corona is overleden op de website van de GGD Zuid-Holland Zuid.

Update 19 maart:

 

Tijdelijke regeling inkomensondersteuning (BBZ) voor zzp'ers en (kleine) ondernemers in de Drechtsteden

Update 18 maart:


Aangepaste betaaltermijn gemeentelijke belastingen

Update 17 maart:
 

Eerste coronapatiënt in Papendrecht

Rijksoverheid stelt communicatiemateriaal beschikbaar in (eenvoudig) Nederlands en enkele andere talen

#coronahulp op PuurPapendrecht

Update 16 maart:


Dinsdagmarkt gaat door

Landelijke richtlijn verduidelijkt: bezorgen en afhalen van eten blijft mogelijk

Update 15 maart 22.00 uur:
 

Regionale noodverordening

Opvang op scholen voor ouders met "vitale functies"

Hulp van het rijk aan ondernemers

Update 15 maart 2020


Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Lees meer over de nieuwe maatregelen en wat elke inwoner moet doen om verspreiding van het virus in te dammen.

Update 14 maart 2020
 

Open brief aan alle Papendrechters van burgemeester Aart-Jan Moerkerke

Update 13 maart 2020
 

Aangepaste dienstverlening en openingstijden

Update 12 maart 2020

Het coronavirus: voorkom verspreiding


Het coronavirus verspreidt zich door Nederland. In dit artikel leest u wat de ontwikkelingen zijn rondom het coronavirus en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het virus te voorkomen. Dit artikel wordt steeds bijgehouden met de laatste, nieuwe ontwikkelingen. Vragen? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351.

Situatie in Zuid-Holland Zuid


In onze regio zijn 8 inwoners positief getest op het coronavirus. Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is op 6 maart overleden na besmetting met het Coronavirus. Eén van de besmette personen ligt in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Situatie in Nederland


In Nederland zijn inmiddels honderden besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op de website van het RIVM is een overzicht van de actuele situatie in Nederland te vinden.


Situatie in het buitenland


Het virus verspreidt zich over de hele wereld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen. Kijk hier voor de actuele reisadviezen.

Wat kunt u zelf doen?


Sinds 12 maart tot in ieder geval 31 maart geldt een aantal maatregelen die een flink effect hebben op het leven in Nederland:

 • Bij klachten (niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of verhoging tot 38 graden): iedereen in Nederland blijft thuis en vermijdt sociale contacten. Bel met de huisarts als de klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen worden opgeroepen zo veel als mogelijk thuis te werken, of indien dit niet mogelijk is, werktijden te spreiden.
 • Beperk bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Ga bijvoorbeeld niet op bezoek bij opa of oma als je verkouden bent.
 • Ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt geadviseerd deelname aan het sociale leven te beperken. Vermijd het openbaar vervoer en publieke bijeenkomsten.

Zorgpersoneel en personeel die werken aan vitale processen


Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En reis niet naar het buitenland.

Scholen en universiteiten
 

 • Hogescholen en universiteiten: grootschalige bijeenkomsten, zoals hoorcolleges worden beperkt: onderwijsinstellingen wordt verzocht onderwijs op afstand te verzorgen.
 • Scholen in het primair- voortgezet en middelbaar onderwijs blijven open. Natuurlijk gelden hier wel de hygiënemaatregelen: schud geen handen, was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Kinderopvanglocaties blijven geopend.

Kinderen en jongeren vormen niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Daarnaast blijft gelden:
 

 • Was uw handen regelmatig;
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen.

Meer informatie


Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij naar de website van het RIVM. U kunt ook bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).
Er is vanuit de GGD Zuid-Holland Zuid ook een callcenter beschikbaar, dit is op maandag tot en met vrijdag bereikbaar op het telefoonnummer: 078- 770 8580.

Wat moet u doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?