Wat mag er in de plasticbak?

Download de (gratis) HVC-app voor de afvalwijzer.

De rits van de zwarte jas omhoog, stevige handschoenen aan en de bak gaat open. “Dit gaat goed”, zegt afvalcoach Nathalie. “Dat is soms wel eens anders hoor, want ik kom de gekste dingen tegen in de plasticbak”. De producten die niet in de plasticbak mogen, noemen we instinkers. “Gelukkig hebben we ook een handig ezelsbruggetje voor wat er wel in de plasticbak mag: doe de check”.

Doe de check

Stel uzelf de volgende vragen.
1.    Is het een verpakking?
2.    Komt het uit de keuken of badkamer?
3.    Is het leeg?
Alle drie ja? Dan hoort het in de plasticbak of plastic verzamelcontainer.

Instinkers

“De meeste vragen krijgen we over harde kunststoffen, zoals bijvoorbeeld speelgoed. Dat is een typische instinker”, geeft afvalcoach Nathalie aan. Met name harde kunststoffen, grote zeilen en medicijnafval zijn de instinkers. Het zijn producten van plastic, maar ze kunnen alleen goed worden verwerkt als ze op de juiste plek worden ingeleverd. Bij een afvalbrengstation en voor medicijnafval kan men ook terecht bij veel apotheken. Informeer hiernaar bij uw apotheek.

Volle bak

Met al dat plastic verpakkingsmateriaal maken mensen zich vaak zorgen dat dit niet allemaal in de plasticbak past. Er zit vaak nog veel lucht in de verpakkingen. Als de drinkpakken worden opgevouwen en het plastic in elkaar gedrukt, dan zorgt dat voor meer ruimte in de bak.  En mocht er echt teveel plastic zijn, bijvoorbeeld na een feestje, dan kan dat ook naar een verzamelcontainer of afvalbrengstation worden gebracht.  

Afvalwijzer

De (gratis) afvalwijzer in de HVC-app kan worden gebruikt. In deze afvalwijzer kunt u ruim 1000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. De app is te downloaden in ITunes en Google Play (zoek HVC).