Het coronavirus: wat zijn de ontwikkelingen en wat kunt u zelf doen?

Actuele informatie over het coronavirus in Nederland en de regio Zuid-Holland Zuid.

Deze pagina wordt steeds geactualiseerd als daar aanleiding voor is. Vragen over corona? Bel met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).

Het coronavirus: wat zijn de ontwikkelingen en wat kunt u zelf doen?


Update 4 maart 15.00 uur
 

Situatie in Zuid-Holland Zuid

In onze regio zijn twee inwoners positief getest op het coronavirus. In het eerste geval gaat om een 45-jarige man uit Hardinxveld-Giessendam, hij en zijn gezin zitten in thuisisolatie. De school waarop de kinderen van de man zitten wordt vandaag geïnformeerd. Het tweede geval is een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard, hij is opgenomen in het Ikazia ziekenhuis Rotterdam. De GGD brengt de contacten van deze patiënten in kaart voor contactonderzoek. Het is belangrijk om te weten dat de GGD contact opneemt met deze risico-contacten en zij dus niet zelf contact met de GGD hoeven op te nemen. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Bekijk dan de website van het RIVM om te weten wanneer u de huisarts moet bellen.

////////////
 

Update 4 maart 2020 10.00 uur
 

Situatie in Nederland


In Nederland zijn inmiddels enkele tientallen besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. De GGD in de betreffende regio’s brengen nauwkeurig in kaart met wie de patiënten contact hebben gehad en zullen alle contacten monitoren om zo een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Eén van de besmette patiënten lag in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en is overgebracht naar het Erasmus MC in Rotterdam. Het ziekenhuis is daarom uit voorzorg gesloten geweest. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid monitort en ondersteunt de situatie.

////////////////
 

Update zondag 1 maart 20.30 uur
 

Via social media stellen bedrijven, scholen en instellingen vragen over hoe zij moeten handelen nu er besmettingen met het Corona-virus zijn in de regio Zuid-Holland Zuid. Zij vragen zich onder meer af of zij geopend kunnen zijn en hoe zij met bezoekers moeten omgaan. Kijk voor het antwoord op al uw vragen op de website van de Rijksoverheid

Corina virus in NederlandUpdate zondag 1 maart: Corona virus Zuid-Holland Zuid
 

In het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem verbleef een persoon die nu besmet blijkt te zijn met het Coronavirus. Deze patiënt lag voor een andere aandoening in het Beatrix ziekenhuis. Deze patiënt is geen inwoner van de regio Zuid-Holland Zuid en verblijft nu in isolatie in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam. Het ziekenhuis heeft een opname- en bezoekersstop ingesteld. Er wordt nu in kaart gebracht wat de gevolgen zijn.

Op dit moment ondersteunt de GGD bij het contactonderzoek zoals beschreven staat in de protocollen van het RIVM. Er is op dit moment geen noodzaak om verdere maatregelen te nemen. Er zijn geen andere bevestigde patiënten in de regio. De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid ondersteunt waar nodig de GGD, gemeente Gorinchem en het ziekenhuis.

////////////////

Rol GGD en situatie in Nederland

 

In Nederland zijn inmiddels besmettingen van het nieuwe coronavirus geconstateerd. De GGD in de betreffende regio's brengen nauwkeurig in kaart met wie de patiënten contact hebben gehad en zullen alle contacten monitoren om zo een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
In Nederland en dus ook in de regio Zuid-Holland Zuid, werken artsen, laboratoria en GGD’en samen om uitbraken van infectieziekten te bestrijden. In deze video van het RIVM  krijgt u antwoord op vier vragen over de rol van de GGD bij het nieuwe coronavirus.

Aangescherpt advies in verband met coronavirus: schud geen handen.Informatie voor scholen en kinderopvang over het coronavirus

Het nieuwe coronavirus roept vragen op bij ouders, scholen en andere organisaties zoals kinderdagverblijven of BSO’s. Het is niet nodig om maatregelen te nemen. Er is op dit moment ook geen reden om kinderen niet naar school en kinderopvang te laten gaan. Volgens de landelijke richtlijn van het RIVM is thuishouden niet nodig als kinderen geen klachten hebben. Volg de actuele informatie op de website van de RIVM.

Situatie in het buitenland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf onlangs een negatief reisadvies voor een aantal landen.

Wat kunt u zelf doen?
 

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:

  • Was uw handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na eenmalig gebruik direct weg
  • Schud geen handen.

Meer informatie
 

  • Voor meer informatie, veel gestelde vragen en actuele informatie verwijzen wij u naar de website van het RIVM.
  • Of bel de GGD Zuid-Holland Zuid op telefoonnummer 078-77-8580 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 18:00 uur).
  • U kunt met uw vragen over corona ook bellen met het landelijke publieksinformatienummer 0800 – 1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8:00 en 20:00 uur).