Droge en hete zomer: zo komen we er met elkaar doorheen

Het klimaat verandert en dat merken we. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hete dagen en lange perioden van droogte. Na de droge zomers van 2018 en 2019 is de verwachting dat deze zomer wederom droog en warm gaat worden. Hoe kunnen we hier met elkaar het beste mee omgaan?

Zo overleeft de tuin een droge periode

De gemeente Papendrecht neemt onder andere met het Waterschap maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Op veel plekken wordt zoveel mogelijk steen vervangen door groen. Het regenwater kan zo makkelijk in de grond zakken en zorgt ervoor dat het riool tijdens heftige regenbuien wordt ontlast. Tijdens een lange droge periode heeft de natuur van dit opgevangen water weer profijt. Meer groen zorgt ook voor verkoeling tijdens een periode van hitte. We kunnen dit niet alleen, we hebben de hulp van onze inwoners hierbij hard nodig.

Wat kunt u doen?

In uw eigen tuin kunt u maatregelen treffen zodat alles blijft groeien, bloeien en overleven tijdens een droge periode.Het begint door bewust om te gaan met het gebruik van water. En het aanpassen van de eigen tuin: meer groen en minder stenen. Groen is echt dé oplossing. De beplanting houdt het water langer vast, bevordert het doorsijpelen van regenwater in de bodem en zorgt voor verkoeling op hete dagen.
Nog een paar tips:

  • Vang zoveel mogelijk regenwater op in eigen tuin met een regenton of een vijver.
  • Zorg voor beschutte plekjes in de tuin met bijvoorbeeld hagen en bomen. De wind kan de grond en planten minder snel uitdrogen en in een warme periode is er gelijk meer schaduw in de tuin. Heel veel dieren worden ook nog eens blij van deze beschutting.
  • Kies planten die geschikt zijn voor droge en warme perioden. Op internet vindt u hier informatie over, maar een lokale hovenier of tuincentrum geeft u ook graag advies.
  • Zorg dat de aarde in de tuin niet kan uitdrogen door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten. De grond hieronder blijft daardoor koel en vochtig. Dit scheelt ook nog eens veel schoffelwerk in de tuin.
  • Geef bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds de planten water. Overdag verdampt het water snel. Sproei niet iedere dag een beetje maar liever af en toe flink veel, de planten worden hierdoor sterker. Eén uitzondering: nieuwe aanplant heeft echt veel vaker water nodig. Sproei ook gelijk een beetje water in een bakje voor insecten, egels en vogels zodat ze kunnen drinken en badderen.

Met het nemen van deze eenvoudige maatregelen maak je jouw tuin klimaatbestendig en verkleinen we samen de kans op verdroging van de grond en wateroverlast tijdens hoosbuien.