Wethouder leest voor over duurzaamheid

'Wat zien we hier op dit plaatje?' Nieuwsgierig kijken tien plusklasleerlingen van het IKC Beatrix in de bibliotheek naar het plaatje dat wethouder Arno Janssen laat zien. 'Een grote bloem, vlinders, een molen', roepen de kinderen uit groep 1,2 en 3. 'Een windmolen', oppert één. 'Precies, een windmolen. Je hebt ook hele grote, windturbines, die willen we hier in Papendrecht niet', lacht de wethouder.

Donderdag 10 oktober, de Dag van Duurzaamheid voor het onderwijs, las wethouder Janssen aan de kinderen voor over duurzaamheid. Het verhaal, speciaal geschreven voor deze dag, gaat over Jonathan en zijn kameraadjes die geld ophalen voor zonnepanelen en meedoen aan een zwerfafvalactie. 'Van al het zwerfafval werden twee kunstwerken gemaakt.' Het voorleesuurtje over duurzaamheid werd door heel Nederland mogelijk gemaakt door de landelijke coöperatie Leren voor Morgen. De organisatie vroeg zo aandacht voor duurzaamheidslessen in het onderwijs.

Belangrijk
De kinderen weten al heel wat over duurzaamheid. 'Op dit plaatje zien we veel plastic in de zee', zegt Arno Janssen. 'Is dat goed?' ' Daar gaan dingen dood van', denkt een kleuter. 'Dat klopt, we moeten plastic niet zomaar weggooien maar juist opruimen', leert de wethouder die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft hen.
Duurzaam leven is belangrijk, zo vertelt Arno Janssen achteraf. 'Als gemeente kunnen we bijna niets alleen.' Inwoners kunnen zelf veel doen door spullen te hergebruiken, tuinen te vergroenen, afval te scheiden, enzovoorts.
De wethouder wil graag meer voorlichting geven over manieren waarop we duurzamer kunnen leven. 'Hoewel kinderen ook gewoon kind moeten blijven en lol moeten hebben. Het mooiste is als de kinderen zelf met initiatieven komen, zoals de wens van leerlingen van OBS 't Kofschip om afval te gaan scheiden.'

 

Arno Janssen leest voor over duurzaamheid