Vrijdag 4 oktober: Doe Duurzaam Markt!

Wilt u uw tuin groener maken? Meer informatie over het isoleren van uw woning? Of wilt u tips voor het verminderen van voedselverspilling? Kom voor dat en voor veel gezelligheid op vrijdag 4 oktober naar de Doe Duurzaam Markt.

Tussen 16:00 en 20:00 uur staat de Markt bol van de duurzame activiteiten voor jong en oud.
Zo kunnen kinderen aan de slag met klei, zaaigoed en water om een bloemzaadbommen te maken. Als de bloemzaadbom gaat ontkiemen is dat een feest voor bijen en vlinders.
Huis en tuin groener maken is overigens een goed idee. Stenen nemen water niet op, maar vergroening voorkomt juist natte voeten na een hoosbui en heeft nog andere voordelen. Op de markt is daarom aandacht voor project Operatie Steenbreek. Om 19.45 zullen twee groendaken verloot worden onder de 120 bewoners die zich de afgelopen maanden aangemeld hebben voor de gratis groendakscan. De eerste vier deelnemers aan deze groendak-actie hebben inmiddels al een groendak laten aanleggen.

Duurzaamheid gaat niet alleen over huis en tuin maar ook over minder weggooien. Kom daarom vrijdag heerlijke hapjes proeven op de Markt, door een kok ter plekke gemaakt bij het kampvuur. Want wist u dat van oud brood de lekkerste dingen te maken zijn?
Ook voor knutselaars is er wat te doen op de Markt. Zorginstelling Fideel, die mensen begeleidt met een beperking, staat met een kraam waarin bezoekers zelf hun notitieblok kunnen maken zodat van afvalhout en oud papier. De cliënten staan klaar om te helpen.
Liggen er bij u thuis nog messen, scharen, spades? Het Repaircafe staat op de markt om gratis alle gereedschappen met een snijkant te slijpen. Langer met je spullen doen is tenslotte erg duurzaam.

Inspireren
Op de Markt zullen daarnaast standjes staan met informatie. Zo laten Stichting Educatie Stal BIJ de Heerlijkheid en een imker zien dat bijen en andere insecten heel belangrijk voor ons zijn. Gemeente Papendrecht wil graag bijvriendelijk worden, en daar kunnen alle bewoners aan bijdragen. Ook is er een Denk Doe Durf Duurzaammaster aanwezig die alle bezoekers graag vertelt waarop allemaal kan worden bespaard en hoe duurzaam leven gaat.
Ieder die overweegt om zijn woning aardgasvrij te maken of extra te isoleren moet zeker naar de markt. Stichting Drechtse Stromen, die zich inzet om burgers te helpen bij de verduurzaming van energie, is met een stand aanwezig. Bovendien zijn er in het gemeentehuis bijeenkomsten om 16.15 en 18.15 over het thema. Stichting Energieloket zal in de sessies, die ongeveer een uur duren, tips geven en vragen beantwoorden over aardgasvrij wonen in Papendrecht.

Laat u inspireren en kom naar de Doe Duurzaam Markt op 4 oktober.

Doe Duurzaam Markt