Steeds meer basisscholen in Papendrecht scheiden afval

De gemeente Papendrecht is samen met HVC en de basisscholen begonnen aan een actie voor afvalscheiding op scholen. Afvalscheiding is belangrijk, maar het verminderen van afvalstromen is natuurlijk helemaal goed. Na een aanpassing van de afvalverordening is het voor basisscholen nu ook mogelijk om het afval door HVC te laten ophalen. De scholen scheiden hun afval net zoals de huishoudens in Papendrecht.

Om de beurt bezoekt de gemeente Papendrecht de basisscholen om aandacht te geven aan dit project. Zo kregen de leerlingen tijdens dit bezoek een les van de afvalcoach van HVC. Aan de leerlingen werd geleerd dat het handig is om brood mee te nemen in een brooddoosje in plaats van een plastic zakje en dat het beter is om een herbruikbare drinkbeker mee te nemen, dan een pakje sap met plastic rietje.

Na deze les begonnen de leerlingen gelijk met het scheiden van afval. Al in het klaslokaal staan nu afvalbakken in verschillende kleuren. Papier, PMD en afval van groente en fruit worden gescheiden van het restafval en apart ingezameld.
Daarnaast kregen alle leerlingen van de afvalscheidende basisscholen tijdens het bezoek een hip drinkflesje met Ertje – de Papendrechtse mascotte - erop. Als alle leerlingen de flesjes gaan gebruiken scheelt dat letterlijk een afvalberg van pakjes drinken en rietjes.

De scholen die nu meedoen zijn 't Kofschip, IKC De Wielen, de Leilinde en de Knotwilg volgen spoedig. Naar verwachting volgen er dit schooljaar nog meer basisscholen.

Afvalscheiding basisscholen Papendrecht

Foto: Cees Schilthuizen