Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Rook van een houtkachel of open haard is schadelijk voor de gezondheid. Volg de tips op om zo min mogelijk overlast voor jezelf en anderen te voorkomen.

Nu het winter is, gaan open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer je in huis je houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen. Fijnstof kan schade aan de gezondheid van jezelf en anderen veroorzaken. Oók wanneer je de rook niet meer ziet. Naast fijnstof zitten in de rook ook kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's), benzeen en koolmonoxide.

Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft last van houtstook. Denk bijvoorbeeld aan geïrriteerde luchtwegen (astmapatiënten) en ogen, klachten aan hart en bloedvaten en last van de geur.

Zelf invloed met deze 10 tips

Het goede nieuws is: u heeft zelf invloed op de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen. Pas de tips hieronder toe en u, uw medebewoners en ook uw buren hebben minder last van de rook.
1. Abonneer je op het stookalert van het RIVM. Je krijgt dan een melding als stoken vanwege de weersomstandigheden wordt afgeraden. Bijvoorbeeld bij windstil weer of mist. Kijk op www.rivm.nl/stookalert hoe het werkt.
2. Gebruik alleen kurkdroog hout (minimaal 2 jaar gedroogd).
3. Verbrand in geen geval afval, geverfd, gelijmd of geïmpregneerd hout. Dit is overigens ook wettelijk verboden omdat daarbij zware metalen vrijkomen. Ook verbranden van papier en karton is verboden.
4. Leg het hout kruislings op elkaar, de dikste blokken onderop. Plaats kleine houtjes en een aanmaakblokje bovenop en steek het vuur van bovenaf aan.
5. Maak het vuur nooit aan met brandbare vloeistoffen zoals spiritus. Dit is levensgevaarlijk!
6. Laat – ook voor uw eigen veiligheid - de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.
7. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen.
8. Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te 'smoren'.
9. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open of zet een raampje open.
10. Bij goed stoken is het vuur geel met gelijkmatige vlammen. Er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Zijn de vlammen oranje en is de rook donker? Zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Wilt u meer informatie over het stoken van hout? Check dan de website van milieucentraal.nl of stookwijzer.nu

Houtstook is slecht voor de gezondheid dus volg deze 10 tips op om zo min mogelijk overlast te veroorzaakt.