Veel goede ideeën tijdens KinderKlimaatTop

250 leerlingen uit groep 6 van tien basisscholen in de regio Drechtsteden hebben afgelopen week hun ideeën gepresenteerd voor een beter klimaat. In een korte video toonden ze in de Duurzaamheidsfabriek hun plannen aan een expertpanel, klasgenoten en ouders. De ideeën waren zeer gevarieerd, ze liepen uiteen van een speciale kinderwebsite over plastic soep en klimaatverandering tot het vergroenen van schoolpleinen.

Als eerste sprak wethouder en regionaal portefeuillehouder energie en duurzaamheid Jacqueline van Dongen de kinderen toe: We hebben een grote klus te klaren voor een beter klimaat. Daar hebben wij, volwassenen, jullie hulp hard bij nodig!’ Aan die oproep gaven de kinderen graag gehoor: ze kwamen met veel creatieve ideeën en praktische tips.

Zo ontwikkelden leerlingen een logo voor microplasticvrije producten. Andere leerlingen gingen langs de deuren om op te roepen minder afval te veroorzaken en adviseerden om tasjes te gebruiken die zijn gemaakt van oude T-shirts. Om de boodschap te onderstrepen werd ook een elektrische schoolbus ingezet en toonden leerlingen een zelf gemaakt creatief campagnefilmpje tegen plastic soep.

Leerzaam traject
Het expertpanel bestond uit de kinderburgemeester, jeugdbestuurders van de waterschappen, HVCgroep, Omgevingsdienst ZH-Z en regio Drechtsteden en was erg onder indruk van de creatieve en praktische plannen. Na afloop kregen alle scholen een moestuinpakket van compost (beschikbaar gesteld door HVC), een regenton (beschikbaar gesteld door de waterschappen) en een moestuinworkshop (beschikbaar gesteld door de gemeenten).

Deze opnieuw zeer geslaagde KinderKlimaatTop Drechtsteden was de afsluiting van een leerzaam traject voor leerlingen van groep 6 van het basisonderwijs. De kinderen werden eerder uitgedaagd om na te denken over de manier waarop ze hun eigen school of omgeving kunnen verduurzamen en om oplossingen te bedenken op het gebied van energie, mobiliteit, water en afval.

KinderKlimaatTop 2019