Artikelen 2018

 • EFSA scherpt voorlopige grenswaarde PFOA aan, RIVM wijzigt adviezen niet

  14 december 2018

  De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft een nieuwe voorlopige gezondheidskundige grenswaarde voor PFOA gepubliceerd. Deze is 15 maal strenger dan de gezondheidskundige grenswaarde die RIVM in 2016 heeft afgeleid. Het RIVM zet vraagtekens bij de onderbouwing van de EFSA en ziet, mede doordat de EFSA-waarde nog niet definitief is, geen aanleiding om eerdere adviezen aan te passen. Volgend jaar komt de EFSA met een definitieve grenswaarde.

 • Advies om uit voorzorg slootwater niet te gebruiken voor moestuinen is ingetrokken

  27 september 2018

  Het RIVM heeft het onderzoek naar moestuinen in de omgeving van Chemours afgerond. Er is geen duidelijke relatie gevonden tussen de concentraties PFOA en GenX in gewassen en bodem en de concentratie van deze stoffen in het irrigatiewater. Het RIVM heeft verder berekend dat het gebruik van het sloot- of regenwater niet leidt tot een ontoelaatbare toename van de concentraties PFOA en GenX in de gewassen en bodem. Het voorlopig advies om moestuinen niet te beregenen met sloot- of regenwater is niet meer van kracht.

 • Bodem en irrigatiewater moestuinen rond Chemours kunnen worden gebruikt

  27 september 2018

  Het RIVM heeft het onderzoek naar 11 moestuinen in de omgeving van Chemours afgerond. Na eerder de gewassen te hebben onderzocht, heeft het RIVM de concentraties PFOA en GenX in de bodem en het irrigatiewater geanalyseerd. Uit de analyses concludeert het RIVM dat moestuinders het opgevangen regenwater en/of slootwater kunnen gebruiken om hun moestuinen te bewateren. Ook is de bodemkwaliteit geschikt voor moestuingebruik.